Siirry pääsisältöön

Omahoito-ohjelma

3. Helpota pelkoa ja yksinäisyyttä

Eroaminen voi saada aikaan pelon- ja yksinäisyydentunteita.

Pelko

Pelko voi liittyä esimerkiksi epävarmuuteen tulevaisuudesta. Tuntematon on aina pelottavaa. Mielessä voi olla pelkoa siitä, että lapset eivät selviydy tästä tai että itse romahtaa.

Tunteet johtuvat myös siitä, että on vaikea kuvitella mitään muuta kuin sitä, mikä on ollut. On vaikea hahmottaa, mitä elämä on eron jälkeen. Voit todeta itsellesi, ettet tiedä, mitä tulee tapahtumaan, mutta näet sen aikanaan. On hyvä myös muistaa kaikki ne asiat, joita ei ole menettänyt.

Yksinäisyys

Myös yksin jääminen voi tuntua pelottavalta. Ehkä olit niin pitkään kumppanisi kanssa, että et enää muista, millaista oli olla yksin. Monet ovat kuvitelleet yhteisen vanhuuden, ja ajatus yksinäisestä vanhuudesta huolettaa.

Yksin olemiseen joutuu totuttelemaan. Vähitellen siinä voi nähdä myös hyviä puolia.

Eroahdistus

Tunteiden voimakkuus saattaa säikäyttää. Kriisissä voi hetkellisesti kadottaa aikuisen puolen itsestään. Pieni lapsi tuntee eroahdistusta, kun vanhempi lähtee ja jättää yksin. Sama ahdistus voi herätä, kun puoliso jättää.

Eroahdistus saattaa tuntua jopa paniikinomaisena. Saatat hakea läheisyyttä lapsista, ja heidän lähtönsä kotoa voi tuntua vaikealta.

Älä tuomitse tunnettasi, vaan hyväksy, että pelkäät olla yksin nyt. Soita jollekin ystävälle tai mene vaikka ystävän luo yöksi, jos sinua pelottaa olla yksin kotona. Jos tällaista ystävää ei ole, hae ammattiapua yksinäisyyden käsittelyyn.

Harjoitus: Yksinäisyyden lievitys

Miksi?

Yksin olemiseen joutuu totuttelemaan. Tämän mielikuvaharjoituksen avulla opit lievittämään yksinäisyydentunnettasi. Harjoituksen avulla voit vahvistaa kokemustasi siitä, että selviät haastavienkin tunteiden kanssa.

Miten?

Mieti jotain sinulle tärkeää ja läheistä ihmistä omasta historiastasi. On tärkeää, että koet olleesi turvassa tämän ihmisen lähellä ja hän hyväksyi sinut sellaisena kuin olet.

Kuvittele, että tämä ihminen laittaa kädet hartioillesi. Mitä tämä ihminen sanoisi sinulle nyt? Miten hän lohduttaisi sinua yksinäisyydessäsi?

Loading ...