Siirry pääsisältöön

Omahoito-ohjelma

8. Ymmärrä kateutta ja mustasukkaisuutta

Kateus liittyy siihen kokemukseen, että toisella on jotain enemmän tai paremmin kuin itsellä. Kateellinen vertaa itseään ja omaa tilannettaan toiseen. Eron jälkeen saatat tuntea kateutta siitä, miten puolisosi on päässyt eteenpäin elämässään.

Ihmiset ovat erilaisia siinä, kuinka pitkään eron työstäminen vie. Toiset yrittävät päästä vaikeista tunteista eroon siirtymällä hyvin nopeasti uuteen suhteeseen. Eron jälkeen voi tuntua pahalta huomata, että toinen porskuttaa tyytyväisenä eteenpäin ja oma mieli laahaa hyvin matalalla.

Kateus

Entinen puoliso saattaa näyttää muuttuneelta. Hän pitää ehkä enemmän huolta itsestään ja tapaa uusia ihmisiä. Jos taas itsestä tuntuu siltä, että ei jaksa sitä tehdä, voi kateus herätä.

Kateus on kaikille vaikea tunne. Se voi katkeroittaa ja aiheuttaa huonommuudentunteita. Kateus on hyvä tunnistaa. Tunnistamalla se ja kateuden aiheet, voi löytää omia toteutumattomia toiveita. Kateus voi tuoda puhtia tavoitella haluamaansa.

Mustasukkaisuus

Mustasukkaisuudentunteet alkavat usein silloin, kun toinen aloittaa uuden suhteen. Voi olla, että elämä on sujunut tähän asti melko rauhallisesti ja mustasukkaisuudentunteita ei ole joutunut kohtaamaan. Nyt kaikki eroon liittyvät vaikeat tunteet nousevat uudelleen pintaan.

Sosiaalinen media saattaa houkuttaa entisen puolison elämän seuraamiseen. Mustasukkaisuuteen voi jäädä kiinni, ja se vie valtavasti energiaa. Tällöin on hyvä miettiä, onko tosiaan irrottautunut vanhasta ja päässyt eteenpäin. Entisen puolison seuraamisen lopettaminen vapauttaa energiaa, jota voi käyttää oman elämän rakentamiseen.

Harjoitus: Tulevaisuuden toiveet

Miksi?

Hahmotat, miltä haluat tulevaisuutesi näyttävän. Kun tiedät, mitä haluat, voit löytää keinoja haluamiesi asioiden tavoittelemiseen.

Miten?

Kirjoita ylös, mitä kaikkea toivoisit itsellesi tulevaisuudessa. Mikä voisi auttaa sinua pääsemään näihin päämääriin?

Loading ...

Muista

Käytätkö energiaasi entisen puolisosi seuraamiseen vai oman elämäsi rakentamiseen?