Siirry pääsisältöön

Omahoito-ohjelma

3. Huomioi ja kehu käyttäytymistä

Lapselle tärkeintä on saada vanhemmaltaan huomiota myönteisestä käytöksestä. Kehuminen, kannustaminen ja positiivisen palautteen antaminen ovat toimivia ja tehokkaita keinoja vahvistaa lapsen toivottua käytöstä.

Katso lyhyeltä videolta (0:19), miten lapsen hyvää käytöstä kannattaa kehua ja huomioida.

Sellainen käyttäytyminen vahvistuu, jota palkitaan. Palkinnon ei tarvitse olla jotain suurta ollakseen vaikuttavaa. Systemaattisesti toistuva pieni palkinto on tehokkaampi keino muuttaa käyttäytymistä. Siksi huomio ja kehu ovat hyviä keinoja käytöksen vahvistamisessa. Muista, että lapsi ansaitsee huomiota, vaikkei toimisikaan täydellisesti.

Lapset ovat yksilöllisiä siinä, millaisen huomion he kokevat palkitsevana. Valitse sellainen keino, jolla on vahvistava vaikutus oman lapsesi käyttäytymiseen. Vaihda keinoa tarvittaessa säännöllisin väliajoin, jotta sen tehokkuus säilyy.

Palkitse huomiolla

Sanatonta huomiointia on tärkeä käyttää palkkiona lapsen toivotusta käyttäytymisestä. Se vahvistaa aina myös vanhemman ja lapsen suhdetta. 

Mieti, millaiset sanattoman huomioimisen keinot sopisivat teidän perheeseenne: peukku, ylävitonen, taputus olalle, hymy, silmänisku, halaus, kosketus, lentosuukko, sydänkädet vai jokin muu?

Palkitse kehumalla

Kehuminen on sanallista myönteisen palautteen antoa. Vanhemman kehu on lapselle suuri palkkio.

On tärkeää, että käytöksesi tukee sanojasi, kun kehut lastasi. Kehun antamisen yhteyteen eivät kuulu muistutukset aiemmista epäonnistumisista. 

Harjoitus: Kehuminen toivotusta käyttäytymisestä

Tavoite

Vahvistat lapsen myönteistä käytöstä antamalla lapselle huomiota palkintona toivotusta käytöksestä tai toiminnasta.

Ohje

Valitse ensiksi jokin lapsen käyttäytyminen, jonka toivoisit vahvistuvan. Tämä voi olla esimerkiksi se, että lapsi vie tiskit koneeseen tai tekee läksyt oma-aloitteisesti.  

Käytä seuraavia tehokkaan kehumisen ohjeita aina, kun lapsesi käyttäytyy valitsemasi vahvistettavan toimintatavan mukaan:

  • Ota katsekontakti lapseen ja mene tämän lähelle
  • Hymyile ja anna ylpeytesi kuulua myös äänensävyssä
  • Anna kehu heti lapsen toimiessa toivotusti
  • Kerro täsmällisesti, mistä kehut häntä (esim. ”Hienoa, että veit lautasesi tiskikoneeseen!”)

Jatka käytöksen systemaattista kehumista niin pitkään, kunnes siitä on tullut lapsesi tavallinen toimintatapa. Opeta kehumisen taitoa myös lapsellesi.

Miten harjoitus onnistui?

Miltä kehuminen sinusta tuntui? Miten lapsesi reagoi siihen?

Loading ...

Mitä jos?

Annan huomiota liikaa?

Joskus vanhempia huolettaa liika huomionanto. He miettivät, tottuuko lapsi siihen ja hakeeko hän jatkossa huomiota jatkuvasti.

Anna lapselle lyhyesti huomiota aina, kun hän toimii toivotusti. Näin lapsi oppii saavansa huomiota aina käyttäytyessään toivotulla tavalla. Tällöin hänellä ei ole tarvetta hakea huomiota kielteisellä tavalla.

Huomion antaminen vaikuttaakin negatiivisesti?

Jotkut lapset saattavat vastustella vanhemman huomionosoituksia ja reagoida kielteisesti sen seurauksena.

Aloita sellaisella huomionosoituksella, joka tuntuu lapsestasi hyvältä. Alkuun saattaa riittää vieressä istuminen tai pieni ele. Voit vähitellen lisätä ja suurentaa huomion antamisen tapoja.

Osa lapsista kokee vanhemman huomionosoitukset kavereiden läsnä ollessa kiusallisena. Sovella huomion antamisen tapoja kuhunkin tilanteeseen.

Lapsi ei osaa ottaa kehuja vastaan?

Joidenkin lasten voi olla vaikeaa ottaa kehuja vastaan, jos he eivät ole tottuneet saamaan niitä.

Tällöin lapsi saattaa erityisesti tarvita kehuja omaksuakseen myönteisemmän käsityksen itsestään. Kannattaa sitkeästi kokeilla erilaisia huomion antamisen muotoja, antaa niitä säännöllisesti ja suhtautua rauhallisesti lapsen vastusteluihin.