Siirry pääsisältöön

Omahoito-ohjelma

Miten tästä eteenpäin?

Olette nyt suorittaneet ohjelman loppuun. Hienoa!

Seuraavalla videolla (1:29) kuulet, miten mielen hyvinvointia voi ylläpitää omahoito-ohjelman jälkeen.

Saavutitko tavoitteesi?

Palauta mieleesi, minkä tavoitteen asetit ohjelman alussa. Oletteko saavuttaneet tavoitteen? Onko määrittelemäsi ongelmakäyttäytyminen vähentynyt? Entä miten nyt toimit tilanteissa vanhempana? Ovatko vanhemmuuden keinosi lisääntyneet?

Toivottavasti sait hyödyllistä tietoa, uusia ideoita ja työkaluja lapsen haastavan käytöksen helpottamiseen. Sopivalta tuntuvien harjoitusten tekoa kannattaa jatkaa tulevaisuudessakin. Kiinnitä jatkossakin huomiota myös omaan arjenhallintaasi ja pyri huolehtimaan itsestäsi parhaalla mahdollisella tavalla.

Onko haastava käyttäytyminen vähentynyt?

Ei ole syytä huoleen, jos lapsen haastava käytös ei ole poistunut kokonaan. Kukaan lapsi ei käyttäydy hyvin kaiken aikaa. Oleellisinta on, miten toimitte nykyään ristiriitatilanteissa ja miten se vaikuttaa lapsesi ja perheenne elämään.

Jos lapsesi ja perheenne pystyy elämään nyt täysipainoisempaa elämää kuin aiemmin, olette saavuttaneet jo todella paljon. Haastavan käytöksen väheneminen voi myös jatkua ohjelman tekemisen jälkeen, kun työkalut juurtuvat pysyviksi toimintatavoiksi.

Jos oireet eivät vähentyneet

Jos tuntuu, että lapsesi tai sinä vanhempana tarvitsette tukevampaa apua, kerro siitä ammattilaiselle. Mikäli lapsen haastava käytös voimistuu entisestään tai koet sen haittaavan lapsesi toimintakykyä tai elämänlaatuanne, älä epäröi hakea apua!

Miten toimin, jos tämä ohjelma ei riittänyt?

Milloin apua kannattaa hakea?

Hoitoa kannattaa hakea, jos lapsen oireet alkavat häiritä elämää ja rajoittaa lapsen iälle tyypillistä toimintaa. Lapsen haastava käytös vaikuttaa tällöin perhe-elämään, kaverisuhteisiin tai koulunkäyntiin. Pitkittyessään käytösongelmat voivat altistaa myös muille ongelmille.

Apua kannattaa hakea myös, jos oireet kuormittavat perheen arkea, koet että keinosi vanhempana alkavat loppua tai voimavarasi vähentyä tai jos päiväkoti tai koulu kokee, etteivät he pärjää lapsen käytöksen kanssa.

Mistä apua voi hakea?

Mikäli lapsellasi on jo hoitokontakti, kertokaa huolista omalle ammattilaisellenne.

Mikäli lapsellasi ei ole hoitokontaktia, kannattaa ottaa yhteyttä neuvolaan, kouluterveydenhuoltoon tai perheneuvolaan. Apua perheen arkeen ja hyvinvointiin voi saada lapsiperheiden sosiaalipalveluista. Lisätietoa avun hakemisesta löytyy mielenterveyspalvelut-osiosta. 

Millaista apu on?

Lasten käytösongelmien hoito on yksilöllistä. Ensin lapsen ja perheen tilanne arvioidaan, ja hoitomuoto suunnitellaan sen perusteella. Hoitoon voi kuulua esimerkiksi työskentelyä vanhemman, lapsen tai koko perheen kanssa.

Usein ammattilaisen vastaanotolla harjoitellaan samoja työkaluja, joita olet tässä ohjelmassa oppinut. Joissain tilanteissa hoito voi myös sisältää erilaista terapiaa tai muita kohdennettuja hoitomuotoja.

Muita hyödyllisiä ohjelmia

Kiitos!

Kaikkea hyvää jatkotyöskentelyyn ja iloa perheesi elämään!

Saitko apua omahoito-ohjelmasta?

Haluatko antaa meille palautetta tai kehitysehdotuksia sisällöistä? Otamme mielellämme niin ruusut kuin risutkin vastaan.