Siirry pääsisältöön

Omahoito-ohjelma

3. EVÄITÄ JATKOON

Tämä ohjelma lähenee loppuaan. Tässä kohtaa voit kiittää ja kehua itseäsi ja lastasi ohjelman suorittamisesta sekä saavuttamistanne tuloksista. Kiitos, että olette jaksaneet lukea ja tehdä harjoitteita näin pitkälle!

Toivottavasti löysitte tästä ohjelmasta työkaluja ja harjoituksia, jotka koitte teille hyödyllisiksi. Into vanhemmuustaitojen oppimiseen saattaa kuitenkin välillä olla koetuksella, jos edistyminen ei etene toivotusti. Takapakit kuuluvat elämään ja ovat väistämätön osa matkalla kohti pysyviä muutoksia.

Haasteita selättäessä on tärkeää suunnata mieli tähän hetkeen ja kohti tulevaa. Toivo ja usko muutokseen vie eteenpäin.

Harjoitus tekee mestarin

Kuten kaikkien uusien taitojen opettelussa, myös mielen hyvinvoinnin taitojen oppimisessa jatkuva harjoittelu on tärkeää. Kun harjoittelette tässä ohjelmassa opittujen työkalujen käyttöä ensin helpoissa tilanteissa, auttavat ne sinua ja lastasi vähitellen myös vaikeammissa tilanteissa, joissa tunteet ovat ottamassa ylivaltaa.

Oppimiseen kuuluu ylä- ja alamäkiä

Tulevaisuudessa tulee edelleen vastaan tilanteita, joissa lapsi haastaa käytöksellään enemmän kuin mitä sinä tai hän toivoisitte. Oireiden väheneminen tapahtuu aina aaltoillen. On tärkeää kertoa lapselle, että nousut, laskut ja tasaiset vaiheet kuuluvat asiaan eikä takapakeista kannata lannistua.

Jatkakaa harjoiteltujen keinojen käyttämistä, ja ratkokaa vaikeita tilanteita niiden avulla. Kun lapsi saa onnistumiskokemuksia uudesta toimintatavasta ja oireet vähenevät, lisääntyy hänen itsevarmuutensa.

Kannattaa pitää tavoite kirkkaana mielessä ja jatkaa rohkeasti sitä kohti!

Muista

Jos arkea häiritsevä haastava käytös ratkeaisi helposti, ei sitä varten tarvittaisi hoito-ohjelmia.

Ohjelmassa harjoitellut keinot ovat tehokkaita käytöshaasteiden vähentämisessä. Kun käytät niitä aktiivisesti, tuet lastasi ja suurella todennäköisyydellä myös edistytte.

Muista palkitseminen

Harjoittelu voi olla erityisesti alkuvaiheessa uuvuttavaa. Siksi on tärkeää, että palkitset sekä itseäsi että lastasi jollain sopivalla tavalla, kun olette harjoitelleet tiettyä työkalua esimerkiksi viikon ajan.

Mieti, mikä voisi olla sinulle ja lapsellesi sopiva palkinto. Esimerkkejä palkitsemisesta ovat yhteinen leikki- tai pelihetki, metsäretki, polkupyörälenkki tai lapsen suosikkipuistossa vieraileminen. Tärkeää on löytää juuri teille sopiva juttu, josta kumpikin nauttii.

On myös tärkeää muistaa, ettei kaikkia työkaluja tarvitse saada käyttöön heti. Tehokkaimmin saatte keinoja käyttöön, kun harjoittelette niitä vaiheittain. Uusien taitojen opettelussa ja vakiinnuttamisessa on hyvä olla lempeä ja armollinen teille molemmille.

Kirjaa ylös myönteisiä kokemuksia

Edetessä on hyvä kiinnittää huomiota onnistumisiin ja kirjata ylös myönteisiä kokemuksia. Kirjaa myös havaintoja siitä, mitä kaikkea voitte tehdä, kun lapsen oireet eivät enää rajoita elämäänne samalla tavoin kuin ennen.

Samalla voi olla hyvä merkitä muistiin havaintoja siitä, mikä auttoi kestämään haastavia tilanteita paremmin.

Näin vahvistat onnistumisen kokemusta sekä taitojen oppimista ja juurtumista arkeen. Samalla sinulle syntyy voimavarakirja, jota lukemalla saat uskoa onnistumisiin takapakkien äärellä.

Tässä osiossa

Tässä ovat kaikki tämän osion sivut