Skip to main content

Egenvårdsprogram

6. Lär dig att ta emot tankar och känslor

Att vara deprimerad innebär ofta att man börjar döma sig själv eller andra mer. Det lönar sig att lära sig att identifiera dessa dömande tankar och känslor och sedan släppa dem.

Uppfattningen att en tanke eller känsla är ett orubbligt faktum är vanlig. I verkligheten är en tanke bara en tanke, och en känsla bara en känsla. De går över.

Tankar och känslor varierar

Ett dömande tankesätt gör att man mår sämre. Ibland när vi ser oss i spegeln på morgonen tänker vi att vi är vackra. Ibland tänker vi istället att vi är fula. Det ena alternativet är inte mer rätt än det andra, utan det är bara en övergående tanke som också påverkas av vår sinnesstämning.

Våra känslor varierar också: ibland är vi ledsna, ibland glada. Ingenting är bestående.

När du märker att du klandrar dig själv för något, notera det. Observera det bara. Du kan till exempel sarkastiskt tacka ditt psyke för den här tanken och försöka börja släppa den.

Tankar och känslor är starka men man är inte tvungen att agera på dem. Låt dem komma och gå som havets vågor eller molnen på himlen. En del vågor är större, en del mindre. En del moln rör sig långsammare, en del snabbare, men de står aldrig still.

Övning: Mina dömande tankar

Mål

Du lär dig att upptäcka negativa tankar, skriva ner dem och släppa dem. Du förstår att även om tankarna och känslorna är starka så är du inte tvungen att agera på dem.

Anvisning

Skriv ner vilka dömande tankar du har om dig själv eller andra.

För varje tanke du skriver ner, ställ dig frågorna:

  • Har jag någon nytta av den här dömande tanken?
  • Om inte, kan jag försöka släppa den?

Mina dömande tankar:

Loading ...