Siirry pääsisältöön

Omahoito-ohjelma

5. Tunteiden itsehavainnointi

Omiin tunteisiin ei aina tule kiinnitettyä huomiota. Erityisesti silloin, kun tunteet ovat voimakkaita, voi tuntua siltä kuin ne pyyhkisivät yli hyökyaallon tavoin. Silloin voi olla vaikeaa tunnistaa, mistä kaikesta on kysymys.

Tunteiden ja niiden vaikutusten havainnointi on ensimmäinen askel silloin, kun haluat parantaa kykyäsi tulla toimeen vahvojen tunteiden kanssa. Tunteiden, ajatusten ja niitä laukaisseiden tapahtumien yksityiskohtaisempi tarkastelu auttaa näkemään koko kuvan siitä, mitä tapahtuu.

Tunteita voi oppia havainnoimaan

Itsehavainnointi voi tuntua aluksi vaikealta. Mielen tapahtumat ovat niin nopeita, että niitä voi olla hankala jäsentää erillisiksi ajatuksiksi ja tunteiksi.

Itsehavainnointikyky on kuitenkin kuin mikä tahansa taito: sitä voi oppia kunhan malttaa harjoitella.

Mitä oikeastaan tapahtuu?

Tunteita herättävien tilanteiden yksityiskohtainen ja vaihe vaiheelta etenevä tutkiminen saa tapahtumat ja omat reaktiot näyttämään selkeämmiltä. Se auttaa myös havaitsemaan yhteyksiä tapahtumaketjun eri vaiheiden välillä. Kun tarkastelet tapahtumaketjuja hetki hetkeltä, voit havaita, mikä johtaa mihinkin.

Monet kokevat tapahtumien ja omien tunteiden välisten yhteyksien hahmottamisen rauhoittavana. Se voi tuntua siltä kuin kohoaisi lintuperspektiivistä tarkastelemaan, mitä todella tapahtuu.

Tuntuuko siltä, että et ehdi vaikuttaa toimintaasi?

Sinusta voi tuntua siltä, että tunteet hallitsevat sinua etkä sinä niitä. Voimakkaita tunteita herättävät tapahtumat voivat johtaa toimintaan niin nopeasti ja automaattisesti, että on täysin tunteiden vietävissä.

Kun tarkastelee tapahtumaketjuja, voi oppia tuntemaan reaktiotapansa ja opetella uusia tapoja toimia. Tapahtumaketjujen tarkastelua opettelet harjoituksessa Ketjuanalyysi.

Harjoitus: Tunteita herättävät tilanteet

Tavoite

Ensimmäinen askel tunnesäätelytaitojen harjoittelemisessa on tulla tietoiseksi siitä, minkälaisissa tilanteissa tunteet voimistuvat.

Ohje

Pohdi

  • Mikä laukaisee tunnereaktioita?
  • Millaisia haavoittuvuustekijöitä, ajatuksia, tunteita ja toimintaa tilanteisiin liittyy?

Tarkoituksena on ymmärtää, minkälaisissa tilanteissa tunteet aiheuttavat vaikeuksia.

Loading ...