Skip to main content

Magnetstimulering av hjärnan (TMS)

Vid magnetstimulering av hjärnan skickar man magnetimpulser mot huvudet som påverkar hur hjärncellerna fungerar. Oftast används det vid behandling av depression.

Vad är det magnetstimulering?

Magnetstimulering av hjärnan kallas även för transkraniell magnetstimulering (TMS-behandling). För närvarande används det främst för att behandla depression, men nya användningsmöjligheter undersöks.

Hur ofta och hur länge pågår behandlingen?

Vanligtvis ges åtminstone 10–20 behandlingar, ibland mer. Det lönar sig att reservera 45–60 minuter för ett vårdbesök. Man genomför flera behandlingar i veckan.

Hur går det till?

Under åtgärden är patienten vaken och sitter i en vårdstol. Den sjukskötare eller läkare som ger behandlingen rör en stimuleringsspole på utsidan av patientens huvud, och denna ger snabba magnetiska impulser. De känns som små impulser på toppen av huvudet. Målet är att patienten är så bekväm och smärtfri som möjligt under behandlingen.

Har det några biverkningar?

Behandlingen har få biverkningar och dessa är vanligtvis övergående. Man kan exempelvis bli trött eller få huvudvärk.

Hur kan Psykporten.fi hjälpa?

Symtomtest

Med hjälp av symtomtesten kan du bedöma hur allvarliga dina symtom är. Utgående från dina svar får du tips på vad du kan göra för att underlätta din situation.

Egenvårdsprogram

Om du är orolig över din psykiska hälsa eller har lindriga symtom så kan egenvårdsprogrammen hjälpa dig att må bättre. Egenvårdsprogrammen innehåller information och övningar. Kolla in egenvårdsprogrammet för:

Nätterapi

Nätterapi går ut på att man gör olika uppgifter på egen hand. En nätterapeut ger respons på de uppgifter som du gör och svarar på dina frågor. Nätterapeuten har specialiserat sig på den typen av symtom som du har. Du behöver en läkarremiss för nätterapi.

Du kanske också är intresserad av