Skip to main content

Egenvårdsprogram

1. VAD HANDLAR DET OM?

De allra flesta upplever sömnlöshet i något skede av livet. Sömnproblem kan bero på många olika saker.

Sömnlöshet kan innebära att man har svårt att somna, svårt att fortsätta sova, eller att man vaknar på nätterna. Ungefär var tionde ungdom lider av sömnlöshet.  

En del blir inte trötta förrän sent, och har därför svårt att vakna i tid på morgnarna. Det brukar kallas försenad sömnfas. 

Hälften av alla unga har en försenad sömnfas. Därför sover de för lite, särskilt under vardagar. Det är inte alltid lätt att skilja på försenad sömnfas och faktisk sömnlöshet.  

Förändring kräver övning 

Med hjälp av egenvårdsprogrammet kan du lära dig att stötta din sömn och minska mängden besvär som sömnlösheten orsakar. Förändring kräver att du regelbundet använder dig av de metoder du har lärt dig i egenvårdsprogrammet.  

Genom att göra förändringar i din vardag kan du få hjälp mot sömnlösheten. Till en början kan det kännas jobbigt att förändra vardagen och sina rutiner. 

Genom att ihärdigt testa de olika övningarna kan du hitta de övningar som hjälper just dig mest. Vad fint att du har börjat försöka hitta metoder som hjälper dig att sova bättre! 

Tänk på det här innan du påbörjar egenvården 

Hur mycket är du villig att förändra din vardag för att sova bättre, mer och med bättre kvalitet?

Berättelser från ungdomar

Isla – Kan inte somna 

Jag har oftast sovit helt okej. Men för ett par månader sedan hade jag en väldigt tuff provvecka. Jag hade det också lite jobbigt på andra sätt. Jag bråkade med mina kompisar. 

Flera nätter låg jag bara och vred mig i sängen. Jag fick ångest och blev irriterad. Jag övertänkte allt. Sen började jag övertänka mitt sovande också. Jag tänkte typ “tänk om jag inte somnar nu, hur länge kommer jag ligga vaken och hur trött kommer jag att vara i morgon?”.  

Jag har hållit koll på min sömn med en smartklocka. Det stressar mig att den hela tiden säger att jag sover för lite och att jag vaknar för ofta. 

Det känns inte så kul att gå och lägga sig eftersom jag ändå inte somnar. 

Veeti – Tycker om att vara uppe sent 

Jag lider egentligen inte av sömnlöshet. Jag sover bra när jag väl går och lägger mig. 

Kvällen är den bästa tiden på dygnet, och då sitter jag uppe och spelar med mina kompisar. Det skulle kännas dumt om jag gick och la mig när jag inte var trött. Kompisarna är också vakna. 

Skolan börjar alldeles för tidigt. Det är väldigt svårt att ta sig upp. 

Som tur är finns det energidrycker som gör att jag orkar. Ibland sover jag på dagen efter skolan. Ibland har jag svårt att fokusera på lektionerna. Jag har också börjat få dåliga resultat på prov. 

Aada – Har tappat sin dygnsrytm  

Just nu går jag inte i skolan och jobbar inte. Jag sover när jag blir trött och äter när jag är hungrig. Jag vet inte ens riktigt hur mycket jag sover. Ibland kan jag inte somna, men det gör ju ingenting, eftersom jag ändå kan sova senare. 

Det har funkat helt bra för mig. Men sen har det alltid blivit problem när jag har försökt börja studera eller jobba. Allt sånt börjar alldeles för tidigt. Ofta blir det så att jag inte har sovit på natten. Jag försover mig jämt och får avbryta planerna.