Skip to main content

Egenvårdsprogram

Hur behandlas sömnlöshet?

Ibland räcker det med egenvårdsprogrammet för att komma tillrätta med sömnlösheten. Ibland behövs annan typ av vård. Behandlingsformerna för sömnlöshet beror på vad som orsakar sömnlösheten och hur svår den är.

Du kan också använda egenvårdsprogrammet medan du väntar på att någon annan typ av vård ska börja, som tillägg till annan vård eller när övrig vård redan har avslutats. 

Många tänker på sömnmedel när man pratar om behandling av sömnlöshet. Men läkemedlens effekt är begränsad och kan leda till biverkningar. 

Samtalsterapier 

Under samtalsterapi behandlar man sömnlösheten i huvudsak genom att samtala med yrkespersoner. Vid behov kan man använda sig av övningar. Med hjälp av övningarna lär man sig att identifiera och ändra de handlingssätt man har som orsakar eller upprätthåller sömnlöshet. 

Psykoterapi beviljas av FPA i situationer där svårigheter med psykisk hälsa hotar studie- eller funktionsförmågan.  

Du kan få samtalshjälp för sömnlöshet via studerandehälsovården. Du kan träffa till exempel en skolpsykolog eller en hälsovårdare. Du kan också höra dig för om samtalsterapi på din hälsostation.  

Nätterapi 

Om du känner att du har fått en bra start men vill ha starkare stöd kan du diskutera möjligheten till nätterapi för sömnlöshet med din läkare. Nätterapi finns tillgängligt för personer över 16 år. 

Nätterapi är en behandling som genomförs via din egen dator eller smart enhet där terapeuten stöttar dig i dina framsteg. I nätterapin behandlar man delvis samma teman som i detta vårdprogram. Du får också göra fler övningar. 

Du går i terapi varje vecka. Den pågår totalt i ca 3–4 månader. 

I terapin fortsätter du att reflektera kring dina svårigheter och lära dig nya handlingssätt med hjälp av information i form av texter, videor och övningar. 

När nätterapi erbjuds i rätt tid och med rätt fokus har det visat sig ge lika bra resultat som psykoterapi ansikte mot ansikte. 

Nätterapin kan vanligtvis inledas inom en vecka efter att läkaren har utfärdat remissen. 

Läkemedelsbehandling  

Sömnmedel hjälper en ofta att somna, men sömnen kan vara ytlig, och den återhämtande effekten kan saknas. Många sömnmedel kan orsaka beroende. 

I en del fall är det motiverat att använda sömnmedel en kort period, men sömnmedlen kan snabbt förlora sin verkan. På så sätt kan användningen av sömnmedel också orsaka sömnlöshet. 

När man får medicinering kan man hamna i en situation där man måste ta en större dos för att kunna somna eller för att förhindra att man vaknar under småtimmarna. 

Sömnmedlet kan också göra att man känner sig dåsig och omtöcknad på morgonen. Många som har använt sömnmedel länge skulle vilja avstå från det, eftersom sömnen saknar den återhämtande effekten och inte känns tillfredsställande.  

Sluta med sömnmedel 

Om du vill sluta ta sömnmedel är det mycket viktigt att du själv fattar ett medvetet beslut om det. Det är bra att först prata med en läkare om saken. 

För en del går det lätt att avvänjas. Andra kan få obehagliga och långvariga abstinenssymtom. Men symtomen är övergående och försvinner så småningom. 

Det finns många behandlingsformer för sömnlöshet

Sömnlöshet kan behandlas på många sätt. Ofta behöver man ändra sina tanke- och handlingsmönster. Om egenvård inte räcker för att behandla sömnlösheten, vänd dig till professionell personal. 

Du behöver inte själv veta vilket sätt som är bäst för din sömnlöshet. Yrkespersonen hjälper dig.