Skip to main content

Egenvårdsprogram

2. VERKTYG

I den andra delen av egenvårdsprogrammet lär du dig metoder som du kan använda för att hitta lösningar på problemet med sömnlöshet.

Övningar leder till en förändring 

Det finns ingen enskild övning som i sig löser problemet med sömnlöshet. Att man sover bättre är i stället ett resultat av flera saker. Därför finns det flera övningar, och man behöver arbeta ihärdigt med dem. 

Fundera under varje övning på hur du kan göra övningen till en del av din vardag. 

Det är viktigt att testa varje övning flera gånger, även om vissa av dem kan verka lustiga eller kännas som att de inte fungerar. På så sätt hittar du de övningar och perspektiv som just du har mest nytta av.  

En del övningar är till för problem som du kanske inte har. Du kan hoppa över de övningar som inte passar dig. 

Motivationen för övningarna varierar. Ibland kan man också ha mer ork för att genomföra en förändring, ibland mindre. Kom ihåg att detta är helt naturligt.

Aktiv övning ger resultat

Det är viktigt att du förutom att läsa informationen också gör övningarna. Bara att läsa hjälper inte mot sömnlösheten.  

Det är bra att göra övningar dagligen i åtminstone 2–3 veckor. Det är inte förrän då du kan se effekterna av övningarna.   

Gör en plan för när du ska göra övningarna. Sätt en påminnelse i telefonen eller lägg in övningarna i din kalender.  

I följande video (1:22) får du tips gällande övningarna i egenvårdsprogrammet. Du för höra varför det lönar sig att öva regelbundet.

Metoder för förändring 

Övningarna som presenteras i egenvårdsprogrammet bygger på uppfattningen om att tankar, känslor, handlingar och kroppsliga känningar hänger ihop med varandra och med sömnen. Alla dessa delområden påverkar din sömn.  

Övningarna bygger på vetenskaplig forskning. Övningarna har konstaterats vara effektiva vid behandling av sömnlöshet. 

Vilken typ av tankar som uppstår i olika situationer påverkar vad människan känner och hur hon agerar. Även känslorna påverkar hur man agerar och tänker. På samma sätt påverkar också det man gör ens tankar och känslor. 

Tanke

Känsla

Fysiska känningar

Handling

Veeti – Tycker om att vara uppe sent

Först kändes det lite konstigt att börja göra övningar. Övningarna gör ju inte så att skolan startar senare.  

Men jag tänkte ändå att det skadar ju inte att testa. Det kändes inte som att alla övningar passade mig, men en del var användbara.  

Ibland var det rätt jobbigt att göra dem. Jag bestämde mig för att jag skulle köpa ett nytt spel när jag hade gjort klart hela programmet. 

Hur ska jag göra om övningarna känns svåra?

  • Till en början kan man känna prestationsångest över övningarna. Du kan oroa dig för om du gör övningen på rätt sätt eller om du har nytta av den.
  • Det är normalt att känna sig osäker i början. Steg för steg blir du bekant med övningarna och märker vilka av dem du kan ha nytta av.  
  • Sömnen ser olika ut olika nätter. Om du har jobbiga nätter då och då så behöver inte det betyda att övningen har misslyckats. 
  • Om en övning verkar svår eller om du inte klarar av den, be en vuxen om hjälp.