Siirry pääsisältöön

Omahoito-ohjelma

8. Pohdi nautintoa

Mieli virittää mielenkiinnon seksiin ja haluun päästä toisen lähelle. Mieli luo uusia ratkaisuja esimerkiksi siitä, miten seksuaalista hyvää oloa ja nautintoa voi löytää.

Seksuaalinen mieli on samaan aikaan suuri haaste ja suuri mahdollisuus. Millaisena seksikumppanina näet itsesi? Miten olet vaalinut mielesi seksuaalisuutta?

Seksuaalinen itsetutkiskelu

Olisiko aika lähteä seksuaaliseen itsetutkiskeluun? Mieti esimerkiksi seuraavia kysymyksiä:

 • Miten on fantasioidesi laita? Tuottaako mielesi niitä? Vai haluaisitko hankkia niitä vaikkapa eroottisen materiaalin avulla?
 • Mistä pidät seksissä? Entä mistä et pidä?
 • Onko romantiikka sinulle ehdoton edellytys vai ei?
 • Mikä saa aikaan seksuaalisen huippukokemuksen? Entä mikä vie mielen omille teilleen miettimään jotakin muuta niin, että kehokin unohtaa mitä on tapahtumassa?
 • Onko sinulla jokin seksuaalisuuteen liittyvä traumaattinen kokemus, joka saattaa nousta esille nautinnollisessa ja turvallisessa seksiin liittyvässä tilanteessa? Olisiko aika selvittää traumaa ja sen vaikutusta elämääsi?

Harjoitus: Muistele nautintoa

Tavoite

Saat yhteyden eroottiseen mielikuvitukseesi. Eroottiset ajatukset ovat seksuaalisen halun syntymisen ja kiihottumisen alullepanijoita.

Motivaatiosi nautinnollisempaan seksiin selkeytyy ja vahvistuu.

Ohje

Varaa harjoitukselle riittävästi aikaa ja häiriötön tila. Pyri välttämään odotuksia ja saavutuksia. Anna mielesi vain vaeltaa vapaana.

Tee seuraava
 1. Hengitä ensin muutama kerta syvään sisään ja ulos.
 2. Tarkista, että asentosi on sellainen, jossa voit rentoutua.
 3. Anna mielesi viedä sinut muistoon jostakin seksuaalisesta kokemuksesta, joka on tuottanut erityisen paljon tyydytystä.
 4. Ajattele syvää tyydyttyneisyyttä.
 5. Vahvista mielikuvaasi käymällä läpi yksityiskohtia, jotka tuottivat sinulle nautintoa.
 6. Anna kehosi muistaa tuo tilanne.