Siirry pääsisältöön

Omahoito-ohjelma

Miten läsnäolo vaikuttaa seksuaalisuuteen?

Tietoisuustaidot ja tietoinen läsnäolo voivat tukea kokonaisvaltaista seksuaalisuutta ja nautintoa.

Mitä läsnäolo ja tietoisuustaidot tarkoittavat?

Tietoisesti läsnä ollessaan ihminen havainnoi ja kuvailee itselleen ulkoisia tapahtumia tai vaihtoehtoisesti sisäisiä kokemuksiaan. Tällaisia tapahtumia ja kokemuksia voivat olla esimerkiksi kehon tuntemukset, ajatukset, tunteet ja toimintayllykkeet. Näitä vain havainnoidaan, ei arvoteta tai pyritä muuttamaan.

Tietoinen läsnäolo ja tilanteen hyväksyminen eivät ole alistumista, passiivisuutta tai periksi antamista.

Mieli vaikuttaa seksiin ja seksuaaliseen itsetuntoon

Mieli ja keho toimivat yhteen. Mikäli mieli ei ole mukana seksuaalisessa tilanteessa, saattaa käydä niin, että kehokaan ei lähde mukaan. Kiihottuminen ja orgasmin kokemus kaipaavat mielen ja kehon yhteistyötä.

Mielen seksuaalisuus voi olla joko tietoista tai alitajunnassa. Toisinaan seksuaalisuuteen liittyvät ongelmat, loukkaukset ja kaltoinkohtelu lukitsevat mielen seksuaalisuuden.

Mitä hyötyä tietoisuustaidoista on?

Tietoisuustaitoihin ja tilanteen hyväksymiseen liittyvät harjoitukset auttavat sinua olemaan takertumatta asioihin. Sinun ei tarvitse paeta mitään. Voit siirtyä tekemisen tilasta olemisen tilaan, vaikka kiire tai stressaava elämäntilanne haittaisi seksuaalisuuttasi tai seksiä.

Tietoisuustaidot ja seksuaalinen nautinto

Tietoisuustaitoja harjoittelemalla voit olla läsnä tilanteissa. Voit pyrkiä siihen, että et toivo olevasi muualla, toisen kanssa tai eri tilanteessa. Voit oppia päästämään irti tavoittelusta ja takertumisesta esimerkiksi ajatuksiin.

Pyri seksissä tietoisuuden tilaan, jossa mennyt ja käsillä oleva hetki sekä keho ja mieli sulautuvat todellisuudeksi, jossa on mahdollista kokea jotakin aivan uutta.

Katso videolta kliinisen seksologin ja psykoterapeutin Tarja Santalahden vinkkejä seksuaalisuudesta ja tietoisesta läsnäolosta.

Voit opetella tietoisuustaitoja harjoituksessa 9. Opi läsnäoloa.

Muista

Pyri löytämään kehosi koko aistillinen mahdollisuus ja voima. Keholla on paljon viisutta, jota kannattaa kuunnella. Kehosi avulla voit kokea eroottisuutesi.