Siirry pääsisältöön

Omahoito-ohjelma

Miten tästä eteenpäin?

Olet nyt suorittanut tämän ohjelman loppuun. Hienoa!

Seuraavalla videolla (1:20) kuulet, miten oman mielen hyvinvointia voi ylläpitää omahoito-ohjelman jälkeen.

Tutustu tarvittaessa muihinkin Mielenterveystalon ohjelmiin, joista voi olla sinulle apua.

Muista

Mikäli elämäntilanteen aiheuttama kuormitus tuntuu niin voimakkaalta, että voimavarasi eivät riitä sen käsittelemiseen, älä epäröi hakea apua!

Apua on saatavilla ja sitä kannattaa hakea

Avun hakeminen ei ole merkki siitä, että olisit epäonnistunut. Jokainen tarvitsee välillä toista ihmistä kuuntelemaan, tukemaan ja myötäelämään vaikeina aikoina.

Ammattilaisen kanssa voit turvallisesti ja omassa tahdissasi käsitellä vaikeaksi kokemiasi asioita, tilanteita, tunteita ja kokemuksia.

Ammattilaiseenkin luottaminen voi olla vaikeaa. Voi viedä aikaa ennen kuin uskallat kertoa hänelle todellisista tunteistasi sekä syvimmistä ja synkimmistäkin ajatuksistasi.

Käyntikerroilla voit kertoa itsestäsi, kokemuksistasi ja tunteistasi juuri sen verran kuin kulloinkin jaksat. Kukaan ei saa pakottaa sinua toimimaan vasten tahtoasi.

Miten toimin, jos tämä ohjelma ei riittänyt?

Kolmannen sektorin tuki

Vaikeissa elämäntilanteissa voi olla hyötyä myös sosiaalipalveluista tai kolmannen sektorin tukipalveluista ja vertaistuesta.

Ammattilaiselta saatava apu

Haastavan elämäntilanteen aiheuttama kuormitus voi altistaa mielenterveyden ongelmille. Tällöin voi olla tarvetta ammattiavulle. Mikäli sinulla on jo hoitokontakti, kerro tuntemuksistasi omalle ammattilaisellesi.

Mikäli sinulla ei ole hoitokontaktia, kannattaa ottaa yhteyttä perusterveydenhuoltoon eli esimerkiksi terveysasemalle, työterveyshuoltoon tai yksityiselle lääkäriasemalle. Lisätietoa avun hakemisesta löytyy mielenterveyspalvelut-osiosta.

Myös maksuttomat nettiterapiat ovat nopeasti saatavilla oleva tehokas apu moneen yleiseen mielenterveyden ongelmaan.

Muita hyödyllisiä ohjelmia

Kiitos!

Kaikkea hyvää jatkotyöskentelyyn ja iloa elämääsi!

Saitko apua seksuaalisuuden omahoito-ohjelmasta?

Haluatko antaa meille palautetta tai kehitysehdotuksia sisällöistä? Otamme mielellämme niin ruusut kuin risutkin vastaan.