Siirry pääsisältöön

Omahoito-ohjelma

Miten tukea seksuaalista nautintoa?

Seksistä nauttimiseen ei ole vain yhtä tapaa vaan valikoima on rajaton. Myönteiset tunteet itseä kohtaan ovat oleellisia, sillä tunne on avain nauttimiseen. Myös mielikuvituksen herättely on tärkeää.

Seksuaalinen nautinto 

Nautinto on omasta seksuaalisuudesta huolehtimista. Nautinnosta herkullisen tekee kosketus. Kosketus myötäilee oman itsen ja kehon tuntemuksia. Kosketusta voi vahvistaa, pehmentää, koventaa, hidastaa tai nopeuttaa.  

Hormonit ovat nautinnon polttoaine. Hormonit ylläpitävät kiihottumista ja suorituskykyä. Ne auttavat myös saavuttamaan kiintymystä ja rakkautta niin itseen kuin toiseenkin. 

Seksuaalinen itseluottamus 

Seksuaalinen itseluottamus avaa mahdollisuuden nautinnolliseen seksiin. Rentous, itsensä kanssa sovussa olo, omaan pärjäävyyteensä luottaminen ja uskallus ilmaista se, mitä juuri nyt tarvitsee, ovat seksuaalista itseluottamusta. 

Itsensä kanssa sovussa oleminen mahdollistaa myös kumppanin toiveiden toteuttamisen. Tarvittaessa se auttaa myös vetämään rajoja. 

Terve itseluottamus auttaa myös epäonnistumisen sattuessa tai torjutuksi tulemisen hyväksymisessä. 

Katso videolta, kun kliininen seksologi, psykoterapeutti Tarja Santalahti kertoo seksuaalisuudesta ja luvasta nauttia. 

Älä vahingoita itseäsi, mutta ole avoin uudelle 

Älä tee sellaisia asioita, josta et oikeasti nauti. Pyri täyttämään kumppanisi toiveet, mutta vain silloin, jos se on mahdollista ilman, että vahingoitat itseäsi.  

Kokeilumieli on hyvä säilyttää, ja kompromisseja kannattaa tehdä. Joskus voi olla hyvä katsoa, mitä oman kieltäytymisen takaa löytyy. Oletko itse nautintosi tiellä?  

Kompromissit eivät saa vahingoittaa tai viedä omanarvontunnetta. Kompromissit eivät ole alistumista vaan sopuratkaisuja, joita muutenkin suhteissa tehdään. Kompromissi mahdollistaa sen, että itsekin saa ainakin satunnaisesti sitä, mitä toivoo ja mistä eniten pitää.  

Muista

Nautinnossa kokeilunhaluisille riittää aina uusia tavoitteita ja määränpäitä.