Siirry pääsisältöön

Omahoito-ohjelma

2. TYÖKALUJA

Tästä osiosta löydät erilaisia harjoituksia.

Harjoitukset vaihtelevat pituudeltaan ja sisällöltään. Voit tutustua niihin missä järjestyksessä haluat tai valita vain itsellesi sopivimmat. 

Monet harjoituksista ovat kokemuksellisia ja niiden kuvaaminen sanoin saattaa olla hankalaa. Harjoittele rauhassa, äläkä aseta mitään tavoitteita itsellesi. Kenestäkään ei tule mestaria kerran harjoiteltuaan - onnistut kyllä, luota itseesi.

Kohti lempeämpää seksuaalisuutta

Se, mitä seksuaalisuutesi on nyt, ei määrää koko loppuelämääsi. Jo tämän ohjelman lukemisella otat ensimmäisiä askeleita kohti tulevaa. Olet päättänyt ottaa selvää omasta seksuaalisuudestasi.

Sinulla on mahdollisuus mennä kohti seksuaalisuutta, joka voi toimia elämän perusvireen antajana ja kantavana voimana.

Harjoitukset auttavat sinua pohtimaan omaa seksuaalisuuttasi. Mikäli koet tarpeelliseksi muuttaa jotakin, saat avaimia muutokseen.

Harjoitukset pohjautuvat tietoisuustaitoihin.

Harjoitukset ovat tärkein osa omahoito-ohjelmaa

Harjoitukset ovat ohjelman ydin. Niiden kautta pääset kartoittamaan ja miettimään ratkaisuja omaan tilanteeseesi.

On tärkeää, että tiedon lukemisen lisäksi teet myös harjoituksia. Harjoitusten tekemisen kautta muutut lukijasta aktiiviseksi tekijäksi. Näin otat askelia oman tilanteesi parantamiseksi.

Miten harjoituksia tehdään?

Jotkut harjoitukset vievät enemmän aikaa kuin toiset.  Tärkeää kuitenkin on, että jatkat harjoitusten parissa, vaikka se tuntuisikin haastavalta. Joitakin harjoituksia on tärkeä toistaa riittävän monta kertaa, jolloin tekemistäsi muutoksista tulee kestävämpiä.

Harjoitukset, jotka koet erityisen hyviksi, kannattaa ottaa muistiin ja palata niihin pitkäjänteisesti.

Haluanko muutosta?

On hyvä tarkastella aluksi, millaisella mielellä olet pohtimassa omaa seksuaalisuuttasi.

Olet saattanut miettiä muutosta esimerkiksi silloin, jos et ole läsnä seksin aikana, seksistä on tullut suorittamista tai sille ei löydy aikaa. Nyt voit lempeästi pohtimalla tarkastella tilannettasi. Mikäli koet tarpeelliseksi, ota vastuu seksuaalisuudestasi ja hae tarvittaessa ammattiapua.

Sitoutuminen muutokseen

Kuinka sitoutunut olet asteikolla 0–10? Siinä 0 tarkoittaa ”olen haluton tekemään oman seksuaalisuuteni eteen työtä” ja 10 tarkoittaa ”olen halukas tekemään kaiken, mikä auttaa minua voimaan seksuaalisesti paremmin”.

Ole rehellinen itsellesi. Jos olet haluton tekemään työtä oman seksuaalisen hyvinvointisi eteen, ota muutama päivä aikaa tehdä havaintoja tilanteestasi.

Huomioi, että mitä tahansa teetkin oman seksuaalisuutesi hyväksi, voi se parantaa seksuaalista hyvinvointiasi ja elinvoimaasi. Tarkkaile tekojasi rehellisesti. Oletko vielä ajatusten tasolla vai oletko yltänyt jo tekojen tasolle muutoksessa?