Siirry pääsisältöön

Omahoito-ohjelma

Mitä seksuaalinen itsetunto on?

Seksuaalisen itsetunnon ydin on vastaus kysymyksiin: Olenko minä mahdollinen kumppani jollekin? Olenko ihastumisen ja rakastumisen arvoinen?

Seksuaalinen itsetunto on ajatus tai uskomus itsestä. Seksuaalisen itsetunnon sisällä voi asua vaikkapa pelkoa tai itsesääliä, joka estää elämästä omannäköistäsi seksielämää.  

Seksuaalisen itsetunnon vahvistaminen 

Seksuaalisella itsetunnolla on suuri merkitys jokaisen elämässä. Seksuaalinen itsetunto ei ole syntymässä saatu valmis paketti, jolle ei voi tehdä mitään. Seksuaalinen itsetunto on ajatuksia tai uskomuksia, jotka muuttuvat koko ajan. Sitä voi itse pyrkiä vahvistamaan.  

Aika ajoin seksuaalinen itsetunto voi murentua, kun elämässä tulee vaikeuksia. Vaikeuksien jälkeen seksuaalinen itsetunto jälleen rakentuu uudelleen ja sillä on mahdollisuus vahvistua. 

Seksuaalinen itsetunto vahvistuu, kun voi tuntea itse vaikuttavansa omaan elämäänsä. Pyri olemaan omassa elämässäsi pääroolissa. Älä jää sivustakatsojaksi.  

Tue seksuaalista itsetuntoasi näin 

  • Pyri olemaan hyvä itsellesi. Puhuttele itseäsi arvostavasti. Älä vähättele itseäsi.  
  • Älä jarruta liikaa uusien tilanteiden ja haasteiden edessä, kuten uuden ihmissuhteen alkaessa. Jos jo uuden suhteen alussa selität itsellesi, että ei tästä kuitenkaan mitään tule, pohdi, voisitko toimia toisin. 
  • Yritä uudella tavalla ja tosissasi. Vain niin voit antaa itsellesi mahdollisuuden onnistua. Voit kertoa, jos olet ujo ja arka, mutta kerro myös, että sinuun kannattaa tutustua. 
  • Keskity onnistumiseen, älä epäonnistumiseen. Älä usko omia arvostelevia ajatuksiasi. Ota vastaan mahdollisuus. Usko itseesi ja yritä täysillä. 

Päihteet eivät auta 

Kohtele kehoasi arvostavasti. Jos koet kärsiväsi huonosta seksuaalisesta itsetunnosta, opettele vahvistamaan sitä muilla keinoilla kuin päihteillä. 

Kliininen seksologi, psykoterapeutti Tarja Santalahti kertoo seuraavissa videoissa seksuaalisesta itsetunnosta.