Siirry pääsisältöön

Omahoito-ohjelma

10. Tunnista ajatuksesi

Seuraavassa harjoituksessa testaat ajatuksiasi, jotka liittyvät seksuaalisuuteen ja seksiin.

Kaikilla ihmisillä on ajatuksia, jotka koskevat seksuaalisia tilanteita. Nämä ajatukset voivat olla neutraaleja, myönteisiä tai kielteisiä. Ajatukset muodostuvat usein sen pohjalta, miten vaikkapa seksiin liittyvä tilanne etenee.

Välittömät ajatukset

Meillä on myös niin sanottuja välittömiä ajatuksia, joita kutsutaan myös automaattisiksi ajatuksiksi. Ne ovat ajatuksia, jotka tulevat ajoittain mieleen esimerkiksi intiimiin läheisyyteen liittyvässä tilanteessa riippumatta siitä, haluaako niin ajatella vai ei. Seuraavassa harjoituksessa tarkastellaan näitä välittömiä ajatuksia.

Välittömistä ajatuksista kannattaa kertoa myös kumppanille. Kannattaa muistaa, että kumppani ei voi automaattisesti tietää, mitä ajattelet.

Jos ette ole puolin ja toisin keskustelleet omista ajatuksistanne ja toiveistanne, voi myös oma käsityksesi kumppanisi toiveista ja ajatuksista olla vääristynyt.

Harjoitus: Havainnoi seksuaalisuuteen liittyviä välittömiä ajatuksiasi

Tavoite

Opit havainnoimaan välittömiä ajatuksiasi, jotka liittyvät seksiin ja seksuaalisiin tilanteisiin. Löydät myös vaihtoehtoisia ajattelutapoja.

Ohje

Tässä harjoituksessa testaat välittömiä ajatuksiasi, jotka liittyvät seksuaalisuuteen ja seksiin.

Kerää tosiasioita, jotka puhuvat sen puolesta, että ajatuksesi ovat totta. Kerää myös niitä tosiasioita, joiden mukaan ajatuksesi eivät pidä paikkaansa.  

Tosiasiat ovat niitä, jotka joku toinenkin henkilö voisi asiaan liittyen havaita. Vältä siis kirjoittamasta mielipiteitäsi tai arvauksia. Jos olet parisuhteessa, voit myös keskustella ajatuksistasi puolisosi kanssa.

Huomaat, että on helpompi löytää todisteita ajatuksen puolesta kuin sitä vastaan. Tarkastele ajatuksiasi tasapuolisesti.

Mieti sitten vaihtoehtoinen näkökulma. Kirjoita, mitkä tosiasiat puhuvat sen puolesta.

Loading ...