Siirry pääsisältöön

Omahoito-ohjelma

Mitä seksuaaliterveys tarkoittaa?

Seksuaaliterveys on fyysisen, emotionaalisen, psyykkisen ja sosiaalisen hyvinvoinnin tila suhteessa seksuaalisuuteen. Se ei siis ole pelkästään sairauden poissaoloa.

Seksuaaliterveys on vaalimisen arvoista 

Hyvä seksuaaliterveys edellyttää positiivista ja kunnioittavaa asennetta seksuaalisuuteen. Se sisältää mahdollisuuden nautinnollisiin ja turvallisiin seksuaalisiin kokemuksiin ilman pakottamista, riistoa tai väkivaltaa.  

WHO:n mukaan kaikkien ihmisten seksuaalioikeuksia tulee kunnioittaa ja suojata, jotta hyvä seksuaaliterveys voidaan saavuttaa ja ylläpitää. 

Oman kehon kunnioittaminen 

Katso videolta, kun kliininen seksologi, psykoterapeutti Tarja Santalahti kertoo eheästä seksuaalisuudesta ja oman kehon kunnioituksesta. 

Seksuaalisuuden häiriöt 

Katso videolta tietoa seksuaalisuuden häiriöistä. Videolla esiintyy kliininen seksologi, psykoterapeutti Tarja Santalahti. 

Hae rohkeasti apua ongelmiin 

Mikäli nautinto on vain ajoittain hukassa eikä se haittaa seksielämää kokonaisuudessaan, voi ajatella, että kyseessä on vaihe. 

Suuremmissa ongelmissa on suositeltavaa tarkastella asiaa syvällisemmin ja selvittää oireiden syitä. 

Ei ole väliä, onko ongelmasi pieni vai suuri

Asioista keskustellaan nykyisin avoimemmin. Asiantuntevaa apua on saatavilla myös seksuaalisen nautinnon ongelmiin. Silti avun hakeminen voi tuntua vaikealta. Ongelma voi tuntua liian pieneltä, suurelta tai häpeälliseltä tartuttavaksi.  

Ongelman hoitamiseen saattaa riittää sen esille ottaminen vastaanotolla, fyysisen tai psyykkisen vaivan hoitaminen, tiedon lisääminen, kommunikoinnin parantaminen suhteessa tai virheellisten luulojen ja asenteiden korjaaminen. 

Katso videolta kliinisen seksologin, psykoterapeutti Tarja Santalahden kannustusta seksuaaliasioiden puheeksi ottoon.