Siirry pääsisältöön

Omahoito-ohjelma

3. Seksuaalisuuden tutkiminen

Seksuaalinen suuntautuminen on ominaisuus, joka kertoo siitä, keneen ihastuu ja rakastuu sekä tuntee emotionaalista ja/tai eroottista vetovoimaa.

Sukupuoli ei suoraan määrittele sitä, kehen kokee vetoa. Seksuaalisuus ja sukupuoli ovat siis eri asioita. Ihmisen seksuaalisuudella voi kuitenkin olla vaikutusta myös siihen, kuinka hän kokee sukupuolensa.  

Monet homot, lesbot ja biseksuaalit kokevat heteronormatiiviset miehen ja naisen roolit itselleen vieraiksi. Myös heterot voivat kokea nämä roolit ahtaiksi. 

Joskus voi olla hyvä pysähtyä tunnustelemaan oman seksuaalisuuden ja sukupuolikokemuksen välistä suhdetta. Sen ymmärtäminen voi tarjota uusia oivalluksia. 

Harjoitus: Seksuaalisuuteni tutkiminen

Tavoite 

Hahmotat, millainen suhde seksuaalisella suuntautumisellasi on sukupuoleesi. 

Ohje 

Lue alta löytyvät kysymykset. Pohdi niihin vastauksia joko mielessäsi tai kirjoittaen alla olevaan laatikkoon. Voit valita kysymyksistä ne, jotka sopivat omaan tilanteeseesi. 

  • Keistä olen kiinnostunut seksuaalisesti ja/tai romanttisesti? 
  • Millaisia ajatuksia ja tunteita tämä minussa aiheuttaa? 
  • Miten uskon muiden näkevän minut sen perusteella, keistä olen kiinnostunut? Mikä tässä tuntuu hyvältä? Mikä taas ei tunnu hyvältä? 
  • Millainen rooli tuntuisi minulle hyvältä seksissä tai parisuhteessa?  
  • Millaista roolia en halua seksissä tai parisuhteessa? 
  • Miten nämä kokemukset vaikuttavat ajatuksiini sukupuolestani?

Millaisia ajatuksia minulla on seksuaalisuudestani?

Loading ...

Muista

Niin sukupuoleen kuin seksuaalisuuteenkin liittyy kulttuurisia normeja ja odotuksia, jotka asettavat toiset identiteetit toisia parempaan asemaan.