Siirry pääsisältöön

Omahoito-ohjelma

Miten sukupuoli-identiteetti kehittyy?

Juridisia sukupuolia on Suomessa tällä hetkellä kaksi. Joissain maissa on käytössä kolmas juridinen sukupuoli. Se sisältää muun muassa muunsukupuoliset, sukupuolettomat ja intersukupuoliset. Kolmas termi tekee sukupuolen moninaisuutta näkyvämmäksi. 

Sukupuoli-identiteetin kehittyminen 

Sukupuoli-identiteetin kehittyminen on sekä fyysinen, psyykkinen että sosiaalinen prosessi. Siihen vaikuttavat keskeisesti fysiologiset tekijät, genetiikka ja hormonitoiminta sekä psyykkiseen ja sosiaaliseen kehitykseen liittyvät tekijät.  

Nykytietämyksen mukaan sukupuoli on moniulotteinen ilmiö. Mikään yksittäinen tekijä ei yksin määritä, millaiseksi kukin oman sukupuolensa kokee. 

Sukupuolen itsemäärittelyoikeus 

Sukupuoleen kuuluu itsemäärittelyoikeus: jokaisella on oikeus määritellä oman identiteettinsä sisältö, oikeus olla määrittelemättä itseään ja myös oikeus muuttaa näitä määrittelyjä. 

Sukupuoliristiriidan tiedostaminen 

Syntymässä määritelty sukupuoli ei välttämättä vastaa sitä suuntaa, mihin sukupuoli-identiteetti myöhemmin kehittyy. On yksilöllistä, minkä ikäisenä ihminen tiedostaa mahdollisen sukupuoliristiriidan.  

Sukupuoli ja seksuaalisuus 

Seksuaalinen suuntautuminen määritellään tunteiden ja halujen kohteen mukaan. Se on sukupuolen tapaan moninainen ilmiö. 

Seksuaalisuus ja sukupuoli ovat eri asioita, vaikka voivatkin liittyä yhteen. Seksuaalinen suuntautuminen ei ole suoraan johdettavissa sukupuolikokemuksesta. 

Myös seksuaaliseen suuntautumiseen pätee itsemäärittelyoikeus. Jokaisella on sukupuolesta riippumatta oikeus määritellä oma seksuaalisuutensa.​ 

Voit tutkia seksuaalisuuttasi itsenäisesti Mielenterveystalon seksuaalisuuden omahoito-ohjelman avulla. 

Muista

  • Jokaisella on oikeus määritellä oman sukupuoli-identiteettinsä sisältö, oikeus olla määrittelemättä itseään ja myös oikeus muuttaa näitä määrittelyjä.  
  • Jokaisella on sukupuolestaan riippumatta oikeus määritellä oma seksuaalisuutensa.​