Siirry pääsisältöön

Omahoito-ohjelma

5. Muille kertominen

Saatat harkita sukupuolestasi kertomista lähipiirillesi. Muista, että sinulla ei kuitenkaan ole velvollisuutta selittää itseäsi tai yrittää vakuuttaa muita.

Miten haluat kertoa sukupuolestasi? 

Läheisimmille kertominen voi tukea identiteettiäsi. Voit auttaa toisia toimimaan tavoilla, jotka tukevat omaa identiteettiäsi. Kertomiseen voi kuitenkin liittyä erilaisia huolia ja pelkoja siitä, miten itseen ja omaan identiteettiin suhtaudutaan. 

Sinä et ole vastuussa toisten tunteista tai hämmennyksestä. Toisten ihmisten reaktiot ovat heidän vastuullaan. Älä jää tunteidesi kanssa yksin. Hae vertaistukea ryhmistä tai käsittele asiaa siihen perehtyneen ammattilaisen kanssa. 

Miten ottaa sukupuoli-identiteettiin liittyvä pohdinta puheeksi? 

Kun pohdit sukupuoleen liittyviä kysymyksiä, voit ottaa asian puheeksi esimerkiksi terveysasemalla, mielenterveyspalveluissa tai opiskelu- tai työterveyshuollossa. Sinun ei tarvitse tietää tarkalleen, minkälaista apua toivot tai miten haluat identiteettiäsi jäsentää.  

Voit pohtia rauhassa työntekijän kanssa, mistä tilanteessasi on kyse. Voitte yhdessä tarkkailla kokemuksia, tutkailla erilaisia sanoja ja termejä sekä hahmotella toiveitasi sukupuoli-identiteettisi ja sukupuolen kokemuksesi suhteen. 

Muista

Monesti sukupuoltaan pohtivia huolettaa, miten asia kannattaa ottaa puheeksi sekä miten vastapuoli kuulee ja osaa auttaa pohdinnoissa.  

Jokaisella terveydenhuollon ammattilaisella tulisi olla riittävä ymmärrys sukupuolen moninaisuudesta sekä velvollisuus kohdata sukupuolen moninaisuutta kunnioittavasti ja yhdenvertaisesti. Mikäli näin ei ole, voi pyytää ohjausta toisaalle. 

Seuraavien harjoitusten kautta sinun on mahdollista hahmottaa, kenelle ja miten haluaisit omasta kokemuksestasi kertoa. 

Harjoitus: Kenelle kerron?

Tavoite 

Ymmärrät, kenelle haluat kertoa sukupuolestasi. 

Ohje 

Kuvittele itsesi ympyrän keskelle. Kuvittele elämänpiirisi ihmisiä ympyrän kehälle. Aseta mielessäsi läheisimmät lähelle itseäsi. 

Mieti, kenelle heistä haluaisit kertoa sukupuolestasi.  

Sinun ei tarvitse kertoa ensimmäisenä läheisimmille ihmisille. Voit kertoa ensin henkilöille, jotka koet turvallisimmiksi. 

Pohdi asiaa turvallisuudentunteen kautta. Keille kertominen tuntuu turvallisimmalta? 

Kuka tai ketkä ihmiset tuntuvat sinulle turvallisilta? Kenelle haluaisit kertoa?

Loading ...

Harjoitus: Kirje läheisille

Tavoite 

Selkeytät ajatuksiasi siitä, mitä haluat sukupuolestasi kertoa läheisillesi. 

Ohje 

Kirjoita, mitä haluaisit sanoa läheisillesi. 

Mitä haluaisit kirjeen kohteelle sanoa tai kertoa? Ne voivat olla asioita itsestäsi, kokemuksistasi tai tunteistasi. Voit myös kirjoittaa toiveitasi ja odotuksiasi. 

Kirje on tarkoitettu oman ajattelusi tueksi. Sitä ei ole tarkoitus lähettää. Voit tehdä kirjeelle, mitä haluat, esimerkiksi hävittää tai säilöä sen. 

Voit kirjoittaa ajatuksiasi alta löytyvään laatikkoon. Voit myös tehdä harjoituksen esimerkiksi puhelimeesi tai käyttää harjoituksen lopusta löytyvää pdf-liitettä. 

Mitä haluaisin kertoa läheisilleni?

Loading ...