Siirry pääsisältöön

Omahoito-ohjelma

4. Miten haluan tulla nähdyksi?

Sukupuolen ilmaisu on osa sukupuoli-identiteettiä. Sen kautta oma sisäinen sukupuolikokemus tulee näkyväksi ja vahvistuu. Tällaisia ilmaisukeinoja voivat olla esimerkiksi ulkonäkö, vaatetus ja nimi.

Sukupuolen ilmaisu vastaa kysymykseen siitä, miten haluat tulla nähdyksi. Sisäinen kokemuksesi on omasi, ja sinulla on vapaus ilmaista sitä haluamallasi tavalla.  

Itseilmaisun tavat saattavat olla kulttuurissamme sukupuolittuneita, mutta kulttuurillisten merkitysten ei tarvitse sitoa sinua. Voit muokata ja hyödyntää tapoja itsellesi sopivasti. 

Oikeuteni ja rajani 

Kaikilla on oikeus tulla kutsutuksi sellaisilla sanoilla ja nimellä, jotka kokee omakseen. Omien toiveiden puheeksi ottaminen ei ole kaikissa tilanteissa helppoa, mutta väärinsukupuolitetuksi tulo saattaa pidemmällä tähtäimellä vaikeuttaa itseilmaisua ja tuottaa ahdistusta. 

Jokaisella on oikeus vaatia muilta itseään ja kehoaan kunnioittavaa kohtelua. Omaa hyvinvointia voi ja saa puolustaa. Sinulla on oikeus rajoihisi, eikä sinun tarvitse sietää rajojesi ylitystä tai huonoa kohtelua.  

Rajojen asettamiseen liittyy myös niiden tekeminen selkeiksi itselle.  

Miten haluat tulla nähdyksi? 

Seuraavan harjoituksen avulla voit tunnistaa ilmaisuja, jotka tukevat omaa identiteettiäsi ja joita toivot itsestäsi käytettävän. Itselle sopivien sanojen löytäminen voi viedä joskus aikaa. Ei myöskään ole välttämätöntä löytää aina täydellisesti sopivia sanoja. 

Harjoitus: Kieli ja sanat

Tavoite 

Tunnistat ja poimit ilmaisut, joita haluat sinusta käytettävän. 

Ohje 

Mitä nimeä toivoisit muiden käyttävän itsestäsi? Onko nimiä, joita olet pohtinut, mutta joista et ole vielä varma? 

Loading ...

Harjoitus: Itseilmaisu

Tavoite 

Hahmotat, millainen itseilmaisu tuntuu sinusta hyvältä. 

Ohje 

Sukupuolta voi ilmaista esimerkiksi pukeutumisella, hiustyyleillä tai elekielellä. Nämä asiat eivät ole automaattisesti sidoksissa tiettyyn sukupuoleen. Riippuukin ihmisestä, miten hän kokee näiden asioiden liittyvän sukupuoleensa. 

Lue alta löytyvät kysymykset. Pohdi niihin vastauksia joko mielessäsi tai kirjoittaen alla olevaan laatikkoon. Voit valita kysymyksistä ne, jotka sopivat omaan tilanteeseesi. 

  • Millaisissa tilanteissa sukupuoli-ilmaisuni on tuntunut minusta hyvältä? 
  • Millaisissa tilanteissa sukupuoli-ilmaisuni on tuntunut minusta epämukavalta? 
  • Millaisia toiveita tai haaveita minulla on sukupuoleni ilmaisemisesta? 
  • Miten toivoisin muiden näkevän minut itseilmaisuni perusteella? 
  • Millaisia esteitä minulla on ilmaista sukupuoltani tavoilla, joka tuntuisivat minusta hyvältä?  

Ajatuksia sukupuoli-ilmaisustani

Loading ...

Muista

Sinun ei tarvitse sitoutua tiettyihin sanoihin tai itseilmaisun tapoihin. Voit kokeilla erilaisia asioita sekä tunnustella, mitkä niistä tuntuvat sinusta hyvältä ja mitkä eivät.