Siirry pääsisältöön

Omahoito-ohjelma

Miten lapset oireilevat erossa?

Ero on lapselle stressaava tilanne. Erityisen kuormittavaa on erossaolo toisesta vanhemmasta. Lapsen ja vanhemman välinen suhde voi vaikeutua, kun vanhempi ei ole koko ajan läsnä. Toisaalta vanhempien yksilölliset suhteet lapseen voivat parantua.

Tottuminen uusiin käytäntöihin vie lapsen voimia ja tuntuu lapsesta stressaavalta. Lapsen oma temperamentti vaikuttaa osaltaan siihen, miten kuormittavaksi hän eron kokee. Vanhempien ero on raskaampi niille lapsille, jotka sopeutuvat muutoksiin keskimääräistä hitaammin.

Lapsen stressireaktiot erotilanteessa

Kaikkein stressaavinta lapselle on vanhempien välinen riitely. Jos vanhemmat riitelevät lapsen vaihtotilanteessa, voi lapsi kokea aiheuttaneensa vanhempien välisen riidan ja eron. Lapselle on haitallista, jos häntä käytetään välikappaleena riidassa tai jos vanhemmat pyytävät häntä välittämään viestejä toisilleen.

Eri lapset reagoivat eri tavoin

Erouutinen voi herättää lapsessa monenlaisia tunteita ja kysymyksiä. Lapsi voi reagoida eroon olemalla ärtynyt ja kiukkuinen. Hän voi itkeä tai vetäytyä. Lapsi voi olla ylikiltti ja erityisen auttavainen. Lapsi voi kaivata aktiivista keskustelua, tai hän voi käsitellä tapahtunutta yksin. Lapsi voi puhua tunteistaan kuullessaan erosta tai vasta myöhemmin. Lapsen reaktioita ei voi etukäteen ennustaa.

Eri-ikäisten lasten tyypilliset stressireaktiot erotilanteessa

Lapsi saattaa käsitellä eroa vasta myöhemmin

Lapsen eri ikävaiheet voivat myöhemmin nostaa pintaan uusia eroon liittyviä kysymyksiä.

Jotkut haluavat käsitellä eroa yhdessä vanhempien kanssa vasta vuosien päästä. Samoin vanhemman lapselle kertoma erotarina voi muuttua vuosien myötä.

On normaalia, että lapsen reaktiot tulevat pintaan jopa neljän tai viiden vuoden päästä erosta, jolloin vanhempi itse on toipunut parisuhteensa loppumisesta. Tärkeintä on, että lapsi ei syytä itseään erosta, ja hän voi kokea, että vanhempi kestää hänen tunnereaktionsa.