Skip to main content

Egenvårdsprogram

Hur hanterar man ensamhet?

En mängd olika saker bidrar till att ensamhet uppstår. Ibland kan en stor förändring i livet ge upphov till ensamhet. Ibland uppkommer den som ett resultat av en mängd olika saker.

Ensamheten kan kännas självförvållad. Ensamhet kan anses vara ett tecken på ens eget misslyckande, som om ansvaret för sociala relationer bara vilar på ens egna axlar.

Det finns många orsaker till ensamhet som du kanske inte har kunnat påverka. Men om du känner dig ensam kan du ändå förbättra din situation på många sätt.

Smärtan som orsakas av ensamhet är verklig 

Känslan av ensamhet visar att det finns ett livsviktigt behov av tillhörighet. Den sociala kontakten med andra är starkt kopplad till den grundläggande känslan av trygghet och lycka, samt fysiskt och psykiskt välbefinnande.

I mänsklighetens historia har en uteslutning från en grupp väsentligt hotat den egna överlevnaden. En uteslutning från viktiga sociala kontakter och hotet om att bli lämnad ensam orsakar än idag en social smärta som har sitt ursprung i samma områden i hjärnan som fysisk smärta. Enligt hjärnforskningen är dessa känslor lika verkliga.

Även en social person kan vara ensam

Social aktivitet är ofta ett bra botemedel mot ensamhet. När du regelbundet träffar andra människor har du även möjlighet att bilda varaktiga mänskliga relationer.

Att umgås med andra människor och söka deras sällskap löser ändå inte automatiskt den känslomässiga ensamheten, det vill säga behovet av att bli djupare bemött.

Ändra din attityd till ensamhet

Det är viktigt att komma ihåg att det inte är något fel på dig, även om du känner dig ensam. Det är onödigt att känna skuld och skam.

Det viktiga är att du har bestämt dig för att göra något åt ensamheten. Attityden till ensamhet förändras när du pratar om den och möter den. Det är bra att göra din ensamhet begriplig och synlig för dig själv och andra.