Skip to main content

Egenvårdsprogram

Hur får man in mer naturupplevelser i vardagen?

Den naturliga miljön erbjuder många möjligheter att främja den psykiska hälsan och välbefinnandet. Även små förändringar i din vardag kan förbättra ditt välbefinnande.

Naturen har en positiv inverkan på hälsan. Det bästa sättet att ta del av naturens effekter på välbefinnandet är att röra sig och vistas i naturen.

Man behöver inte gå ut i vildmarken för långa tider för att ta del av effekterna på välbefinnandet. Även korta besök i parker, skogsstigar eller stränder har en gynnsam effekt på både fysiskt och psykiskt välbefinnande.

Genom att göra små förändringar i din rutin kan du ta del av naturens närvaro i din vardag.

Ändra din dagliga rutt

Du kan påverka ditt välbefinnande till exempel genom att ändra rutten till studie- eller arbetsplatsen. Ändra rutten så att ens en liten del passerar genom parker eller parkliknande områden. Var uppmärksam på årstidsväxlingar i omgivningen.

Flytta möten ut i naturen

I synnerhet kontorsarbetare sitter en alltför stor del av sin dag. I sittarbete ökar risken för hjärt- och kärlsjukdomar och problem i rörelseorganen.

Om det är möjligt är det bra att hålla möten utomhus. Fundera om du till exempel kunde ha ett promenadmöte eller ett parkmöte. I naturen kan man hitta nya perspektiv på frågorna som diskuteras.

Lyssna på naturen

Brukar du lyssna på musik medan du går? Ta av dig hörlurarna då och då och lyssna på naturen. Lyssna på hur parker och skogar låter.

Gör en utflykt i naturen

Ta dig tid för dig själv och ditt välbefinnande. Gå ut i naturen specifikt för att göra saker du gillar. Stanna fast vid närmaste eldningsplats och tänd en lägereld. Vad sägs om att fylla en picknickkorg och gå till en närliggande park för en picknick?

Försök att fokusera på ögonblicket. Stanna upp, lyssna och titta.

Behöver du idéer för att röra dig i naturen?

Det finns information om naturutflyktsmål på webben.

I webbtjänsten Luontoon.fi hittar du utflyktsmål runt om i Finland samt tips för utflykter och planering av utflykten. Nationalparker har väl markerade leder av olika längd som går genom olika slags terräng.

Det är lätt att stanna längre i nationalparkerna, eftersom det finns rastplatser med brasved på lederna. Ta med korv och tändstickor så att du kan njuta av ett mellanmål i naturen. Naturcentrum kan ge råd om hur du planerar din utflykt.

På städernas och kommunernas webbplatser finns också tips om lokala vandringsleder och utflyktsmål.

Kom ihåg

För att uppnå effekterna på välbefinnandet behöver du inte en lång vandring. Även korta besök i parker, skogsstigar eller stränder har en gynnsam effekt på både fysiskt och psykiskt välbefinnande.