Siirry pääsisältöön

Omahoito-ohjelma

KEHOLLISET HARJOITUKSET

Kehollisia harjoituksia on hyvä tehdä sekä ennalta ehkäisevästi että ahdistavassa tilanteessa. Rentoutuminen on keino rauhoittaa elimistöä ja kertoa sille, että mitään hätää ei ole.

Kun psyykkinen ahdistus lisääntyy, alkavat usein myös lihakset jännittyä huomaamatta.

Jos huomaat, että ajatuksesi alkavat pyöriä huolissa tai koet turhautumisentunnetta tai keskittymisvaikeuksia, kannattaa huomio kiinnittää hengitykseen. Rentoutus- ja tarkkaavaisuusharjoituksissa hengitys toimii usein ankkurina.

Oikean hengitystekniikan myötä myös muut lihasryhmät usein rentoutuvat. Tätä lihasrentoutumisen prosessia voidaan tehostaa alla olevilla kohdennetuilla harjoituksilla.

Jos olet huomannut, ettet juuri ehdi arjessasi pysähtyä ja rauhoittua, kannattaa kalenteriin merkitä säännöllisesti aikaa rentoutukselle.

Mitä rentoutus on?

Rentoutus ei aina vaadi isoja panostuksia. Yksinkertaisimmillaan se on sitä, että kun huomaa esimerkiksi hengittävänsä liian pinnallisesti, lihastensa olevan jännittyneet tai työasentonsa epämukava, reagoi siihen esimerkiksi aktivoimalla palleahengityksen, päästämällä hartiansa laskeutumaan tai muuttamalla asentoaan vähemmän kuormittavaksi.

Ahdistuneisuuteen liittyy paljon fyysisiä oireita, kuten sydämentykytystä, hikoilua, pahoinvointia ja vapinaa. Nämä oireet johtuvat siitä, että ahdistuneena keho on jatkuvasti hälytystilassa ja valmiina taistelemaan.

Rentoutuessa elimistössä käynnistyy myös useita hyvinvointia edistäviä kemiallisia prosesseja. Esimerkiksi hyvän mielen välittäjäaineen serotoniinin, palkkiojärjestelmässä toimivan dopamiinin sekä ahdistusta lievittävän oksitosiinin eritys lisääntyy.

Serotoniini, dopamiini ja oksitosiini lisääntyvät rentoutuessa

Muista

Hengitys-, rentoutus- ja tietoisuustaitoharjoitukset ovat kehollisia harjoituksia, jotka sopivat hyvin arkeen.

Niitä voit tehdä sekä ennalta ehkäisevästi että silloin, kun ahdistuksentunne on voimakas.