Siirry pääsisältöön

Omahoito-ohjelma

Mitä ahdistus on?

Ahdistuksentunne on luonnollinen ja normaali osa elämää.

Siedettävät ahdistuksentunteet kuuluvat elämään. Ne ovat elimistön tapa viestiä mahdollisesta vaarasta ja ylläpitää toimintavalmiutta.

Näin ahdistus auttaa välttämään vaarallisia tilanteita ja tarvittaessa toimimaan näissä tilanteissa ripeästi ja tehokkaasti. 

Vaaratilanne aistitaan
Ahdistuksen tunne on viesti koetusta vaarasta
Elimistön fyysiset reaktiot ovat toimintaan valmistautumisen sivutuotteita

Ahdistuksen hyödyt

Joskus ahdistus auttaa ymmärtämään, että jotain täytyy tehdä toisin. Tämä voi johtaa hyvinvointia parantaviin elämänmuutoksiin. Jos esimerkiksi arjen kiireellisyys ahdistaa, voi turhien menojen karsiminen auttaa tilannetta.

Haitallinen ahdistus

Joskus ahdistus muuttuu kohtuuttoman voimakkaaksi, hallitsemattomaksi tai pitkäaikaiseksi. Ahdistus ei ohjaakaan toimintaa kohti parempia ratkaisuja vaan haittaa päivittäistä elämää. Tällöin ahdistus on haittaava eikä suojeleva tunne.

Ajatukset, tunteet ja toiminta ovat jatkuvasti yhteydessä toisiinsa

Muuttamalla toimintatapojasi voit vaikuttaa ajatuksiisi ja tunteisiisi. Vastaavasti muokkaamalla ajattelumallejasi voit vaikuttaa omiin tunteisiisi ja muuttaa käyttäytymistäsi.

Ahdistusta kokeneet henkilöt kertovat videolla (2:29), minkälaisia tuntemuksia ja ajatuksia ahdistus saattaa laukaista heissä. 

Ajatukset, tunteet ja toiminta

Arjen tilanteet herättävät erilaisia tunteita. Tunteet viriävät niin nopeasti ja automaattisesti, että niiden voi luulla olevan suoraa seurausta ulkoisista tapahtumista. Näin ei kuitenkaan ole, vaan ajatukset ja tilanteesta tehdyt tulkinnat vaikuttavat siihen, minkälaisia tunteita herää.

Omien uskomusten vaikutus

Ihminen, joka ajattelee ennen tärkeää tapahtumaa ”pystyn esittämään asiani vakuuttavasti”, ei todennäköisesti koe liiallista jännitystä ja ahdistusta. Kehon tuntemukset eivät ylly sietämättömiksi, vaikka tilanne jännittäisikin.

Sen sijaan ihmisellä, joka ajattelee ”voi ei, kaikki varmaan pitävät minua epäpätevänä”, voivat stressi- ja ahdistustasot nousta korkeiksi. Tämä voi johtaa esimerkiksi sydämensykkeen nousuun, hikoiluun, tärinään ja vatsanväänteisiin. 

Huomaa:

Erilaiset ajatukset ja tunteet saavat myös käyttäytymään samassa tilanteessa eri tavoin: mitä itsevarmemmaksi itsesi koet, sitä vakuuttavammin todennäköisesti toimit.

Tämän yhteyden tiedostaminen on ensimmäinen askel muutokseen!

Ajatus

Tunne

Kehon tuntemukset

Toiminta

Harjoitus: Tunnista tunteet kehossasi

Miksi?

Havaitset, missä kohtaa kehoasi ahdistus tuntuu. 

Kun olet havainnut, missä kohdassa kehoa ahdistuksesi tuntuu, voit harjoitella puuttumaan kehosi tuntemukseen ja sitä kautta ahdistukseesi.

Esimerkiksi, jos

  • ahdistus aiheuttaa lihasjännitystä -> voit helpottaa oloasi tekemällä rentoutusharjoituksia
  • ahdistus vaikeuttaa hengittämistä -> voit helpottaa oloasi tekemällä hengitysharjoituksia

Miten?

Kirjoita mahdollisimman tarkasti kuvaillen, missä kohtaa kehoasi tunnet erilaiset tunteet.

Kuvaa myös se, jos tunne lähtee jostain fyysisestä kohdasta päättyen toiseen. Näin voi olla esimerkiksi silloin, jos tunne alkaa hartioista ja päättyy takaraivoon.

Voit käyttää apunasi pdf-liitteestä löytyvää kehokuvaa tai kirjoittaa huomioitasi alle.

Missä-ahdistus-tuntuu

Missä kohtaa kehoani tunteet tuntuvat?

Loading ...

Muista

Pystyt muuttamaan toimintatapojasi ja ajattelumallejasi!

Siihen saat työkaluja tästä omahoito-ohjelmasta.