Siirry pääsisältöön

Omahoito-ohjelma

2. TYÖKALUJA

Tässä osiossa opit erilaisia keinoja, joilla voit hallita ahdistuneisuuttasi.

Liiallinen ahdistuneisuus on usein itsepintaista ja kapeuttaa tapaa ajatella. Silloin saattaa juuttua tehottomiin ahdistuksenhallintakeinoihin.

Keinoja kohti muutosta

Hyvä uutinen on, että omaa ahdistuneisuuttaan voi opetella hallitsemaan. Avaimet onnistumiseen ovat sinulla itselläsi, sillä olet jo valmiiksi oman mielesi paras asiantuntija. 

Seuraavaksi opit keinoja, joiden avulla on mahdollista saada liiallinen ahdistuneisuus paremmin hallintaan. Osa niistä voi olla sinulle entuudestaan tuttuja, osa taas uusia.

Toivottavasti löydät sinulle sopivia keinoja, joita voit tästä eteenpäin hyödyntää arjessasi. Jo se on merkittävää, että luet tätä tekstiä. Olet siis ainakin jonkin verran pysähtynyt miettimään tilannettasi ja toivot muutosta.

Harjoitukset ovat tärkein osa omahoito-ohjelmaa

Harjoitukset ovat ohjelman ydin. Niiden kautta pääset kartoittamaan ja miettimään ratkaisuja omaan tilanteeseesi. 

On tärkeää, että tiedon lukemisen lisäksi teet myös harjoituksia. Harjoitusten tekemisen kautta muutut lukijasta aktiiviseksi tekijäksi. Näin otat askelia oman tilanteesi parantamiseksi.  

Miten harjoituksia tehdään? 

Jotkut harjoitukset vievät enemmän aikaa kuin toiset. Tärkeää kuitenkin on, että jatkat harjoitusten parissa, vaikka se tuntuisikin haastavalta. Joitakin harjoituksia on tärkeä toistaa riittävän monta kertaa, jolloin tekemistäsi muutoksista tulee kestävämpiä.

Harjoitukset, jotka koet erityisen hyviksi, kannattaa ottaa muistiin ja palata niihin pitkäjänteisesti. 

Seuraavalla videolla (1:21) saat vinkkejä omahoito-ohjelman harjoitusten tekemiseen. Samalla kuulet, miksi harjoitteluun kannattaa sitoutua.

Anna aikaa muutokselle

Motivaatio asioiden muuttamiseen vaihtelee. Myös voimia muutoksen toteuttamiseen voi välillä olla enemmän, joskus taas vähemmän. Muista, että tämä vaihtelu on luonnollista. 

Tee silti sopimus itsesi kanssa: kokeile tämän omahoidon ohjeita, ja arvioi vasta myöhemmin niiden hyödyllisyyttä. 

Saat tässä osiossa työkaluja toimintakyvyn palauttamiseen ja ajattelutavan uudistamiseen. Tee tehtäviä sen mukaan, mitkä tehtävät tuntuvat itsellesi tarpeellisilta. Muista kuunnella omia voimavarojasi.