Siirry pääsisältöön

Omahoito-ohjelma

3. EVÄITÄ JATKOON

Ahdistuksen omahoito-ohjelma lähenee loppuaan. Tässä kohtaa voit kiittää ja kehua itseäsi ohjelman suorittamisesta sekä saavuttamistasi tuloksista. Kiitos, että olet jaksanut lukea ja tehdä harjoitteita näin pitkälle!

Mielen oireet, kuten ahdistus, voivat häiritä elämää ja arkea merkittävästi. Laannuttuaan, oireet saattavat kuitenkin tuoda elämään myös hyödyllisiä näkökulmia ja ahaa-elämyksiä.

Moni on huomannut tämän, pysähdyttyään käsittelemään omia epämukavia tunteita. Videolla (2:52) ahdistusta kokeneet henkilöt kertovat esimerkiksi itsetuntemuksen lisääntyneen hankalien kokemusten myötä.

Suunta eteenpäin

Toivottavasti löysit tästä ohjelmasta työkaluja ja harjoituksia, jotka koet itsellesi hyödyllisiksi ja joilla pystyt käsittelemään ahdistuneisuudentunteitasi ja saamaan ne paremmin hallintaan.

Harjoitus tekee mestarin

Kuten kaikkien uusien taitojen opettelussa, myös ahdistuksen työkalujen oppimisessa jatkuva harjoittelu on tärkeää. Kun harjoittelet työkalujen käyttöä ensin helpoissa tilanteissa, ne voivat auttaa sinua vähitellen myös vaikeammissa tilanteissa, joissa tunteet ovat ottamassa ylivaltaa.

Harjoittelua voidaan verrata uimisen opetteluun

Uimisen tekniikka pitää opetella matalassa vedessä, ja sitten uimataitoa vahvistetaan turvallisissa olosuhteissa. Kun taito on riittävän hyvä, voit uida myös haasteellisemmissa olosuhteissa, kuten syvemmässä vedessä tai myrskyisemmällä säällä. 

Harjoittelu voi olla erityisesti alkuvaiheessa uuvuttavaa. Siksi on tärkeää, että palkitset itsesi jollain sopivalla tavalla, kun olet harjoitellut tiettyä työkalua esimerkiksi viikon ajan. 

Mieti, mikä voisi olla sinulle sopiva palkinto. Esimerkkejä palkitsemisesta ovat lempimusiikin kuuntelu, kirjan lukeminen, rentouttavan illan vietto tai kaverille soittaminen. Tärkeää on löytää juuri sinulle sopiva tapa.