Siirry pääsisältöön

Omahoito-ohjelma

Miten ruokailu vaikuttaa ahmintaan?

Ahminnasta eroon pyrkivän on välttämätöntä lopettaa syömisen rajoittaminen, vaikka se tuntuisi hankalalta. On ryhdyttävä syömään säännöllisesti ja riittävästi.

Tasainen ateriarytmi 

​​Ahmimisongelmassa säännöllisesti syöminen on lääke. Jotta lääke tehoaisi parhaiten, on se otettava ajallaan.  

Aloita luomalla ateriarytmi, joka toistuu samanlaisena joka päivä. Jos nälkäsignaalisi ovat häiriintyneet, saatat joutua rakentamaan rytmiä kellon avulla. Mieti sopivat ruoka-ajat, ja laita puhelin muistuttamaan, että on aika syödä.  

Vähitellen viikkojen kuluessa säännöllinen syömisrytmi palauttaa nälän- ja kylläisyydentunteet. Sen jälkeen syömistä on helpompi hallita. Keho alkaa kertoa, milloin on aika syödä ja milloin on hyvä lopettaa syöminen. Et enää ahmi nälkääsi, etkä päädy syömään yli fysiologisen tarpeesi.  

Ateriarytmin suunnittelu 

Suunnittele ateriarytmi erikseen arki- ja vapaapäiville. Pohdi, missä olet ruoka-aikaan. Tarvitsetko mahdollisesti eväät mukaasi? 

Syö noin viisi ateriaa päivässä 3–4 tunnin välein. Ateriavälejä ei kannata venyttää, eikä aterioita pidä jättää väliin. Vaikka ajautuisit ahmimaan, syö muut ateriat normaalisti. Tämä on erityisen tärkeää! 

Jos jonkin aterian syöminen tuntuu vastenmieliseltä, voit aloittaa pienestä. On parempi syödä muutama lusikallinen jogurttia, leipäviipale tai hedelmä kuin jättää kokonaan syömättä.  

Säännöllinen syöminen auttaa painonhallinnassa 

Säännöllisesti syömällä tarpeesi ahmia vähenee pikkuhiljaa. 

Säännöllinen ja riittävä syöminen auttaa myös painonhallinnassa: 

  • Ahmintojen väheneminen vähentää syödyn ruoan kokonaismäärää. 
  • Säännöllinen ja riittävä syöminen purkaa säästöliekki-ilmiötä ja kiihdyttää aineenvaihduntaa. Aineenvaihduntaan kuluu noin 70–80 prosenttia päivän energiasta.
  • Aterian jälkeen elimistö tuottaa lämpöä ja käsittelee ruokaa. Kun syöt usein, käyttää elimistösi paljon energiaa lämmöntuottoon. 

Syö monipuolisesti ja salli herkuttelu 

Mikään ruoka-aine ei ole paha, lihottava tai vaarallinen. On tärkeää syödä monipuolisesti ja mitään itseltään kieltämättä. Ahminnan riski kasvaa, jos ruokavaliossa on liian vähän energiaa, proteiinia tai rasvaa.  

Syömisen hallinta on vaikeaa, jos ruokavaliosta puuttuu yksikin seuraavista: nautittavuus, joustavuus ja stressittömyys. Siksi on tärkeää muistaa myös ruoasta saatava mielihyvä.

Muista

Yritä alkuvaiheessa ajatella ruokaa lääkkeenä, joka pitää ottaa ajallaan. Säännöllinen ja riittävä syöminen korjaa elimistön säästöliekki-ilmiötä.