Siirry pääsisältöön

Omahoito-ohjelma

7. Tunnista tunteesi

Jos on tottunut säätelemään tunteitaan ruoan avulla, voi tuntua pelottavalta luopua ahmimisesta. Koska tunteet kietoutuvat tiukasti ongelmasyömiseen, ei säännöllinen syöminen yleensä yksinään riitä ahminnasta vapautumiseen.

Jotta saisit syömisesi hallintaasi, täytyy ahminnan taustalla olevat tunnevyyhdet purkaa. Taustalla olevat tunteet on tärkeää oppia tunnistamaan ja tiedostamaan. Myös tunteiden ilmaiseminen ja sääteleminen ovat tärkeitä taitoja.  

Kun opit tunnistamaan tunteitasi, ei sinun enää tarvitse ahmia niitä pois päiväjärjestyksestä.​​​ 

Tiedosta ja tunnista tunteesi 

​​Tunteet ovat tärkeitä viestintuojia. Ne kertovat, mitä minulle kuuluu ja miten voin. Kaikki tunteet ovat sallittuja, myös kielteiset.  

Tunteita ei voi pidemmän päälle kieltää itseltään. Ne löytävät kyllä purkautumistien. Ahmiminen on yksi keino purkaa tunteita. Tunteita ei voi myöskään täysin hallita. 

Monet ahminnasta kärsivät kuvaavat olevansa täynnä tunteita, mutta eivät tunnista niitä eivätkä tiedä, mistä nämä tunteet johtuvat. Jotta pystyisi muuttamaan käytöstään, on ensin tunnistettava ja tiedostettava tunteet, jotka ovat käytöksen taustalla.

Harjoitus: Tutki tunteitasi ruokapäiväkirjan avulla

Tavoite

Opit tunnistamaan, millaiset tunnekokemuksesi ovat yhteydessä ahmintaan. 

Ohje

Täytä ruokapäiväkirjaasi viikon ajan niin, että merkitset syömisten yhteyteen myös tunnetilat. Viikon jälkeen tarkastele, millaisten tunnekokemusten jälkeen tai yhteydessä ryhdyit ahmimaan.

Entä millaiset tunnekokemukset tukivat hyvää syömistä ja suojelivat ahminnalta? Voit tarkastella näitä asioita myös aiemmin täyttämiesi ruokailujen kohdalla.

Halutessasi voit kirjoittaa huomioitasi alle.

Loading ...

Harjoitus: Tunteiden tiedostaminen

Tavoite

Tiedostat tunteesi paremmin. Opit näkemään tunteiden yhteyttä ahmimiseen. 

Ohje

Loading ...

Pohdi sitten seuraavia kysymyksiä. Kirjoita vastauksesi kenttiin. Voit ottaa vastauksistasi kuvakaappauksen tai kopioida ne itsellesi. 

Loading ...

Muista

Tunteet ovat tärkeitä viestintuojia, ja niiden äärelle on tärkeää pysähtyä. Kun ahmii tunteensa pois, ei niiden taustalla oleva tarve tule kohdatuksi.