Siirry pääsisältöön

Omahoito-ohjelma

12. Harjoita itsemyötätuntoa

Ahmimisongelmaan liittyy usein ankaraa ja vaativaa suhtautumista itseen. Ankaruus itseä kohtaan ei kuitenkaan helpota ongelmaa, pikemminkin päinvastoin.

Ahminnasta vapautumiseksi on välttämätöntä opetella myötätuntoisempaa asennoitumista. On monin verroin parempi suhtautua itseen myötätuntoisesti, lempeästi ja hyväksyvästi kuin kritisoida ja sättiä itseään. 

Ole siis itsellesi lempeä! 

Itsemyötätunnon kolme osaa 

1. Hyväksyvä tietoinen läsnäolo

Kun voit havaita oman vointisi, on sinun helpompi tiedostaa, miten voit huolehtia itsestäsi. Sen sijaan että torjuisit vaikeat kokemuksesi, pyri suhtautumaan niihin hyväksyvästi. Hyväksymällä tukalan kokemuksesi voit myös selvitä niistä paremmin. 

2. Ystävällisyys itseä kohtaan

Ystävällinen ja ymmärtäväinen suhtautuminen itseen on tärkeää silloin, kun sinulla on vaikeaa. Itsensä kritisoinnin, syyllistämisen ja rankaisemisen sijaan voit helpottaa oloasi ja pitää itsestäsi huolta. 

3. Yhteinen inhimillisyys, jaettu ihmisyys

Tukalassa hetkessä on tärkeää muistaa, ettet ole yksin. Ajatus siitä, että jokainen kärsii joskus, voi helpottaa. Sen sijaan, että vetäytyisit tai eristäytyisit yksinäisyyteen, voit hakeutua muiden luokse. 

Harjoitus: Turvapaikkaharjoitus

Tavoite

Saat lepohetken. Opit rauhoittumaan ja luomaan itsellesi turvallisen olon. 

Ohje

Asetu rauhalliseen paikkaan mukavaan asentoon. Tee harjoitus videon mukana. 

Harjoitus: Myötätuntoharjoitus

Tavoite

Opit suhtautumaan itseesi myötätuntoisemmin. 

Ohje

Tee tämä harjoitus Turvapaikkaharjoituksen jälkeen. 

Asetu rauhalliseen paikkaan mukavaan asentoon. Tee harjoitus videon mukana. 

Harjoitus: Myötätunto itseä ja muita kohtaan

Tavoite

Opit tunnistamaan hankalissa tilanteissa viriäviä tunteita ja ajatuksia sekä ymmärtämään toisenlaisia näkökulmia. Pohdit keinoja, joilla voit parantaa vuorovaikutusta haastavissa tilanteissa. 

Ohje

Asetu istumaan rauhalliseen paikkaan. Tee harjoitus videon mukana. 

Muista

Paras hetki harjoitella myötätuntoista asennetta on silloin, kun se tuntuu hankalimmalta. Silloin sitä tarvitaan eniten.