Siirry pääsisältöön

Omahoito-ohjelma

Miten tunteet vaikuttavat ahmintaan?

Osa ihmisistä kykenee helpommin säätelemään tunne-elämäänsä ajatusten ja mielikuvien avulla. Osa taas turvautuu toimintaan, kuten syömiseen.

Tunteet ahminnan taustalla 

Monet tunteet voivat altistaa ahminnalle. Usein ennen ahmintaa on hallitsematon, voimakas ja epämääräinen ahdistuksentunne. 

Erityisen altistavaa on fyysisen väsymyksen ja henkisen jännityksen yhdistelmä. Jos on väsymyksen lisäksi vielä nälkäinen, ei tarvita kovinkaan isoa tunnelatausta siihen, että ahminta alkaa.   

Ahminnan aikana ahdistus helpottaa ja vaikeat tunteet turtuvat. Kun ruoka toimii lohduttajana ja tunteiden tasaajana, ei taustalla olevia tunteita tarvitse kohdata. 

Tyypillisiä ahmintaa laukaisevia tunteita ovat esimerkiksi 

  • suru, alakuloisuus, apeus 
  • viha, kiukku, ärsytys 
  • pelko, jännitys, epävarmuus 
  • ahdistus 
  • välinpitämättömyys 
  • turhautuminen 
  • yksinäisyys  
  • tylsyys 

Tunnesyömisen kehä 

Ihmisellä on synnynnäinen taipumus saada lohtua suun avulla. Ruoka lisää mielihyvään vaikuttavien aivojen välittäjäaineiden serotoniinin ja dopamiinin pitoisuutta. Ruoka myös laskee elimistön stressitilaa.  

Kun ruoka kerta toisensa jälkeen lievittää mielipahaa, oppii sitä käyttämään lohduttajana.  

Koska syöminen parantaa hetkeksi oloa, jää se mieleen kokemuksena onnistuneesta tunteiden hallinnasta. Kun tämä toistuu, muodostuu tavasta vähitellen automaattinen. Lopulta jo tietty tunne tai tilanne voi laukaista ruoan himon ja tarpeen ahmia. Esimerkiksi riita puolison kanssa voi viedä suoraan herkkuhyllylle. 

Haastava tunnetila
Syöminen helpottaa oloa
Tunteita alkaa hallita syömällä
Tavasta tulee automaattinen

Ahminta ei ratkaise tilannetta vaan pahentaa sitä 

Syöminen ei kuitenkaan ratkaise taustalla olleita ongelmia. Oikeastaan ahminta vain pahentaa tilannetta. Ahminnan jälkeen herää häpeä ja syyllisyys syömisestä, joka on karannut käsistä. 

Nämä kielteiset tunteet altistavat ahmimaan uudelleen. Lopulta muodostuu noidankehä, joka ylläpitää itse itseään.

Haastava tunne

Ahmiminen

Haastava tunne

Ahmiminen

Tunnesyömisen kehän purkaminen 

Tapa on voinut kehittyä pitkän ajan kuluessa, joten myös sen purkaminen vaatii pitkäjänteisyyttä.  

Kun valahdat uuvuttavan työpäivän jälkeen sohvalle ja haluat syödä paketillisen keksejä, et itse asiassa kaipaa keksejä sinänsä vaan muutosta oloosi. Ratkaisu on löytää muita keinoja, joiden avulla voi saada aikaan saman helpotuksen tunteen ja mielialan kohennuksen.