Siirry pääsisältöön

Omahoito-ohjelma

3. EVÄITÄ JATKOON

Ahmimisen omahoito-ohjelma lähenee loppuaan. Tässä kohtaa voit kiittää ja kehua itseäsi ohjelman suorittamisesta sekä saavuttamistasi tuloksista. Kiitos, että olet jaksanut lukea ja tehdä harjoitteita näin pitkälle!

Suunta eteenpäin 

Toivottavasti löysit tästä ohjelmasta työkaluja ja harjoituksia, jotka koit itsellesi hyödyllisiksi. Ehkä ymmärrät nyt paremmin ahmintaongelmaasi.  

Ahminnan noidankehässä ajatukset pyörivät herkästi menneissä negatiivisissa tilanteissa ja nykyhetkeä tai tulevaisuutta on hankala ajatella. Toipumisessa on tärkeää suunnata mieli tietoisesti tähän hetkeen ja uudestaan kohti tulevaa.  

Ahmintaongelmasta toipuminen ei ole suoraviivaista vaan aaltomaista. Oirehallinta on monesti koetuksella, jos elämässä on vastoinkäymisiä ja kuormitusta.  

Mahdollisiin takapakkeihin kannattaa varautua etukäteen ja tehdä erilaisia suunnitelmia niiden varalle. Olennaista ei ole se, tuleeko takapakkeja, vaan se, miten jatkat eteenpäin. Toipuminen on matka, ei päämäärä. 

Harjoitus tekee mestarin 

Kuten kaikkien uusien taitojen opettelussa, myös mielen hyvinvoinnin taitojen oppimisessa jatkuva harjoittelu on tärkeää. Kun harjoittelet tässä omahoito-ohjelmassa opittujen työkalujen käyttöä ensin helpoissa tilanteissa, auttavat ne sinua vähitellen myös vaikeammissa tilanteissa, joissa tunteet ovat ottamassa ylivaltaa.  

Harjoittelua voidaan verrata uimisen opetteluun

Uimisen tekniikka pitää opetella matalassa vedessä. Sen jälkeen uimataitoa vahvistetaan turvallisissa olosuhteissa. Kun taito on riittävän hyvä, voit uida myös haasteellisemmissa olosuhteissa, kuten syvemmässä vedessä tai myrskyisemmällä säällä. 

Harjoittelu voi olla erityisesti alkuvaiheessa uuvuttavaa. Siksi on tärkeää, että palkitset itsesi jollain sopivalla tavalla, kun olet harjoitellut tiettyä taitoa esimerkiksi viikon ajan. 

Mieti, mikä voisi olla sinulle sopiva palkinto. Esimerkkejä palkitsemisesta ovat lempimusiikin kuuntelu, kirjan lukeminen, rentouttavan illan vietto tai kaverille soittaminen. Tärkeää on löytää juuri sinulle sopiva tapa.  

Tässä osiossa

Tässä ovat kaikki tämän osion sivut