Siirry pääsisältöön

Omahoito-ohjelma

Miten ahmintahäiriö syntyy?

Ahminnasta voi syntyä noidankehä.

Ahmintahäiriön syntyminen 

Ahmintaongelman puhkeaminen on aina yksilöllistä, eikä sille ole yhtä syytä. Ahminta voi aluksi tuntua palkitsevalta. Jatkuessaan siitä tulee ongelmallinen toimintamalli, joka vaikeuttaa arkea ja häiritsee hyvinvointia. 

Ahminnasta haetaan helpotusta 

Ahminta voi olla tapa hallita ahdistusta, turruttaa vaikeita tunteita tai rentoutua stressaavassa tilanteessa. Se voi myös tarjota tekemistä silloin, kun on yksinäistä ja tylsää.  

Joskus ahminta auttaa parantamaan mielialaa tai helpottaa oloa. Voi olla, että ruoka on ainoa ilon, nautinnon ja mielihyvän lähde arjessa.  

Ahminnasta tulee pääasiallinen ratkaisukeino 

Kun ahminta helpottaa oloa, kynnys turvautua siihen myöhemmin madaltuu. Lopulta muut olon helpottamiseen käytettävät keinot ikään kuin surkastuvat. Ruoasta tulee ratkaisu moneen tilanteeseen ja pulmaan. 

Hallinnantunne katoaa 

Ahmintaoire tuntuu usein hallitsemattomalta. Toistuva ahminta voi nostaa painoa.  

Monet yrittävät hallita ahmintaa rajoittamalla ruokavaliotaan tai asettamalla itselleen kieltoja. Kun syömiseen alkaa liittyä erilaisia sääntöjä ja ristiriitaisia vaatimuksia, muodostuu itseään ylläpitävä noidankehä.

Haastava tunnetila

Ahminta helpottaa oloa

Ahmimiseen turvautuu yhä useammin

Tarve säännellä ja kieltää syömistä

Hallinnan tunne katoaa

Laihduttamisen ja ahminnan noidankehä 

Laihduttamisen ja ahminnan noidankehän taustalla vaikuttajat tekijät ovat sekä fyysisiä että psyykkisiä.  

Mitä enemmän syömistä rajoittaa, sitä kovemmaksi paine syödä kasvaa. Jos keho ei saa tarpeeksi ruokaa, se alkaa varastoida ravintoa aina, kun sitä on saatavilla.  

Jos ruoan kieltää itseltään, takertuu mielikin ruokaan pakonomaisesti. Elimistö menee sekaisin, eikä se pysty enää kertomaan, mitä se tarvitsee.  

Jatkuvan laihduttamisen vaikutukset 

Moni dieetti päättyy hallitsemattomaan ahmintaan. Ahmintaa seuraa vuorostaan usein paluu takaisin ankaraan kurinalaisuuteen ja ruokavalion rajoittamiseen.  

Kun laihdutuskuurit seuraavat toinen toistaan, menee elimistön nälän ja kylläisyyden säätely sekaisin. Keho ei enää pysty säätelemään sopivan syömisen määrää. Todennäköisyys syödä yli oman fysiologisen tarpeen kasvaa. Lopulta ahminnan ja laihduttamisen noidankehä alkaa ylläpitää itseään. 

Ahmimista hallitaan syömättömyydellä

Keho vaatii ravintoa

Ahmintakohtaus