Siirry pääsisältöön

Omahoito-ohjelma

1. MISTÄ ON KYSE?

Moni kamppailee syömisen hallinnan ongelmien kanssa. Ahminta on melko tavallinen oire, ja ahmintahäiriö on syömishäiriöistä yleisin.

Moni lihavuuden vuoksi hoitoa hakevista kärsii ahmintahäiriöstä. Ahmintahäiriö on mielenterveyden häiriö, joka haittaa hyvinvointia, toimintakykyä ja ihmissuhteita.  

Arviolta noin 15 % suomalaisista menettää ajoittain syömisen hallinnan eli ahmii ruokaa. Varsinaisesta ahmintahäiriöstä arvioidaan kärsivän noin 3 % väestöstä. Vaikean ylipainon tai lihavuuden vuoksi hoitoa hakevista joka viides saattaa kärsiä ahmintahäiriöstä.  

Miten ahmintahäiriö oireilee? 

Ahmintahäiriöön kuuluu toistuvat ahmintakohtaukset. Ahmintakohtauksessa syödään kerralla lyhyessä ajassa huomattava määrä ruokaa.  

Ahminta on pakottavaa ja kohtauksenomaista toimintaa, ja siihen liittyy hallinnan menettämisen tunne. Kun syöminen on alkanut, sitä ei pysty keskeyttämään. Ahmintaan liittyy salaileminen ja yksin syöminen, koska syötyihin ruokamääriin liittyy häpeää ja syyllisyyttä.  

Laihduttaminen ja vaikutus painoon 

Ahmintakohtauksia ei pyritä heti kompensoimaan niin kuin esimerkiksi bulimiassa tehdään. Silti ahminnan jälkeen pyritään yleensä hillitsemään lihomista. Hyvin usein ahmintaoireesta kärsivä rajoittaa ruokavaliotaan tai yrittää laihduttaa.  

Jatkuessaan ahminta nostaa usein painoa, mikä voi heikentää terveyttä. Ahmintahäiriöstä voi kärsiä myös siten, että se ei vaikuta painoon. 

Ahmimiseen liittyy häpeää  

Monet kärsivät ahminnasta salaa. Käsistä karkaava syöminen hävettää, joten ongelmaa piilotellaan. Ahminta aiheuttaa häpeän lisäksi voimakasta ahdistusta, syyllisyyttä ja itseinhoa. Ahminnasta kärsivä saattaa myös tuntea huonommuutta ja syytellä itseään siitä, ettei saa syömistään kuriin. 

Häpeän vuoksi moni välttää asiasta puhumista tai avun hakemista. Moni hakee apua vasta sitten, kun on kärsinyt ahmintaoireesta jo pitkään. Paras vastalääke ahmintaongelmalle on tuoda se julki ja hakea apua. 

Avun hakeminen 

Ahmintaongelmasta on mahdollista toipua kokonaan. Mitä varhaisemmassa vaiheessa haet apua, sitä todennäköisemmin pääset ongelmasta eroon. Tärkeintä on tunnistaa ongelma ja uskaltaa hakea siihen apua.  

Tämä omahoito-ohjelma on tarkoitettu sinulle, joka haluat tietoa ja apukeinoja ahminnasta eroon pääsemiseksi. 

Muista

Ahmintaongelman puhkeaminen on hyvin yksilöllistä, ja siihen vaikuttavat monet eri tekijät. Ahmintaoire aiheuttaa voimakasta häpeää ja syyllisyyttä. Häpeästä huolimatta ahmintaan kannattaa hakea apua.