Siirry pääsisältöön

Omahoito-ohjelma

14. Lipsahduksista selviäminen

Vaikka toipumisesi etenisi hyvin, on väistämätöntä, että sinulle tulee ajoittain vastustamattomalta tuntuva tarve ahmia. Satunnaiset lipsahdukset ovat täysin normaaleja.

Ahmintaongelmasi on todennäköisesti kehittynyt vuosien kuluessa. Sen taustalla voi olla monimutkaisia ongelmia ja kipeitä tunteita. Kaiken tämän ratkaiseminen ei ole helppoa. Ennen kaikkea se vie aikaa ja kysyy kärsivällisyyttä.   

Muista

Ajoittainen paluu ahmimiseen on normaalia. On hyvä valmistautua takapakkeihin ennalta. Mieti valmiiksi keinoja, joilla voit torjua ahmintaa. 

Opettele torjumaan lipsahduksia 

Lipsahdukset ovat ohimeneviä takapakkeja, eivätkä ne vaaranna toipumistasi. Ongelmia tulee vain silloin, jos lipsahdus tekee sinusta toivottoman ja lakkaat yrittämästä. 

Ahmintakohtaukset tapahtuvat usein tilanteissa, jotka ovat keskenään samankaltaisia. Tunnista vaaranpaikkasi tarkastelemalla ruokapäiväkirjaasi. Etsi näihin tilanteisiin vaihtoehtoista tekemistä. 

Jos alat ahmia tuntiessasi itsesi yksinäiseksi viikonloppuiltaisin, ehkäise se ennalta keksimällä jo hyvissä ajoin itsellesi tekemistä. Sovi meneväsi ystävän kanssa kävelylle, päätä lähteä uimahalliin tai varaa lippu teatteriin.​ 

Pyydä läheisiltä apua 

Ahmintakohtausten torjunnassa läheisten tuesta voi olla paljon hyötyä. Jos sinulla on ystäviä, sukulaisia tai perheenjäseniä, jotka tietävät ongelmastasi, sovi heidän kanssaan, että ahdistuksen iskiessä voit soittaa. Lyhytkin puhelinkeskustelu voi auttaa pahimman yli.  

Jo pelkkä ajatus sinua auttavien ihmisten olemassaolosta voi helpottaa. 

Kannustuskortti 

Jos sinulla ei ole sopivia läheisiä, ryhdy oman itsesi kannustusjoukoksi! 

Harjoitus: Kannustuskortti

Tavoite

Opit kannustamaan itseäsi ja muistamaan hankalina hetkinä, minkä eteen työskentelet.

Ohje

Tee itsellesi pahan paikan kortti, jota pidät aina mukanasi. Se voi olla valokuva tai lehtileike merkityksellisestä tilanteesta, ihmisestä tai maisemasta. Kirjoita sen takapuolelle kannustavia lauseita tai runonpätkiä.  

Pidä korttia aina mukanasi. Ahmintahimon iskiessä ota kortti esiin ja syvenny sen tutkimiseen. ​Voit myös tehdä kortin tai kannustuskuvakansion puhelimeesi.