Siirry pääsisältöön

Omahoito-ohjelma

13. Opi olemaan kehosi kaveri

Kielteinen suhde itseen ja omaan vartaloon on ahminnasta kärsiville yleistä. Jotta saisit syömisesi pysymään tasapainoisella pohjalla, on tärkeää, että opit hyväksymään itsesi ja kehosi. Olennaista omanarvontunnossa on, että se ei voi tulla muualta kuin sisältäsi.

Kehosuhteen haasteet 

Moni ahminnasta kärsivä kamppailee syömisten lisäksi myös kehonsa kanssa. Keho saattaa tuntua viholliselta tai vieraalta.  

Jos ahminta on muuttanut kehon kokoa tai olemusta, saattaa kehoon liittyä vaikeita tunteita. Kehosuhteeseen voi liittyä huolta tai epävarmuutta. 

Joskus keho tuntuu elävän ikään kuin omaa elämäänsä. Aika usein keho on erilaisten toimenpiteiden kohde: sitä laihdutetaan, treenataan, pidetään nälässä ja täytetään ääriään myöten täyteen ruoalla. 

Muista

Kehosi on arvokas kumppani, josta on syytä pitää hyvää huolta. Kehosi on elävä ja hengittävä. Sen tehtävä ei ole vain näyttää joltain.  

Kehosuhteen parantaminen 

Kehosuhteen haasteet ovat ahminnasta kärsivillä hyvin yleisiä. Kehoon liittyvät hankalat tunteet ylläpitävät ja pahentavat ahmintaongelmaa. Siksi kehonsa kanssa kannattaa opetella olemaan, jopa ystävystymään.  

Kehosuhteen haasteet ovat usein pitkäikäisiä. Todennäköisesti haasteet kehon kanssa ovat olleet olemassa yhtä pitkään kuin ahmintaongelmakin. Siksi mutkaton kehosuhde ei rakennu hetkessä.  

Vaaditaan kärsivällisyyttä ja aikaa, mutta ennen kaikkea halua tutustua omaan kehoon. Kehon kanssa voi muodostaa kumppanuussuhteen. Ensiksi täytyy lopettaa kehon aktiivinen inhoaminen. 

Harjoitus: Oman kehon arvottamaton tarkastelu

Tavoite

Opit suhtautumaan kehoosi neutraalimmin ja myötätuntoisesti. 

Ohje

Asetu rauhalliseen paikkaan. Tee harjoitus videon mukana. 

Harjoitus: Listaa kehosi hyviä puolia

Tavoite

Vahvistat kehosuhdettasi kirjoittamalla hyviä asioita kehostasi. 

Ohje

Lue harjoituksen kysymykset. Vastaa niihin joko kirjoittaen tai pohtien. 

Älä anna sisäisen kriitikkosi vaientaa sinua. Vastaa kysymyksiin, vaikka se tuntuisi nololta tai vaikealta. 

Halutessasi ota kuvakaappaus tai kopioi lista itsellesi muistiin, jotta voit palata siihen myöhemmin. 

Loading ...