Siirry pääsisältöön

Omahoito-ohjelma

Tilanteesi nyt

Aika ajoin on paikallaan pysähtyä arvioimaan omaa tilannettaan. Samalla se auttaa sinua havaitsemaan edistymisesi ja näkemään, missä vielä on korjattavaa. Kun arvioit tilannettasi, tee se hyvässä hengessä ja kannustavasti – ei kriittisesti tai itseäsi sättien.

Aloitit omahoito-ohjelman alussa ruokapäiväkirjan täyttämisen. Voit nyt katsoa, miten ruokasuhteesi ja syömisesi on muuttunut omahoito-ohjelman aikana.  

Voit halutessasi aika ajoin palata ruokapäiväkirjan pitämiseen. Se auttaa sinua saamaan kuvan syömisistäsi ja voi samalla auttaa takaisin säännölliseen syömisrytmiin.  

Tarkoitus ei kuitenkaan ole jatkaa syömisten kirjaamista kovin pitkään. Kirjanpito on vain tukikeino, ei jatkuvan itsetarkkailun väline.

Ovatko oireesi vähentyneet? 

Hienoa! Ei ole syytä huoleen, jos oireesi eivät ole poistuneet kokonaan. Oleellisinta on, miten ne nykyään vaikuttavat elämääsi.

Jos pystyt mielestäsi elämään nyt täysipainoisempaa elämää kuin aiemmin, olet saavuttanut jo todella paljon. Toipumisessa pienetkin muutokset ovat arvokkaita. Syömisessä ei edes ole täydellistä suoritusta.​​​

Toipuminen jatkuu vielä pitkään omahoito-ohjelman tekemisen jälkeenkin.

Jos oireesi eivät vähentyneet 

Yleensä noin kolmannes tämäntyyppisen omahoito-ohjelman läpikäyneistä saa syömisensä huomattavasti aiempaa paremmin hallintaan. Noin puolella syömisen hallinnan ongelmat kuitenkin jatkuvat tai palaavat ajoittain. 

Tutkimuksissa on todettu, että ylipäätään noin puolet ahmintahäiriöistä kärsivistä toipuu. Toisella puolella syömisen hallinnan ongelmat jatkuvat ainakin ajoittaisina. 

On tavallista, että syömisen hallinta on koetuksella, jos arjessa on kuormitusta, elämässä stressiä tai ihmissuhteissa ristiriitaa.

Kiirehditkö ohjelman läpi? 

Oppiminen perustuu toistoon ja sitkeään muutoksen harjoitteluun. Jatka omahoito-ohjelmaa ilman kiirettä ja suorituspaineita. Käy läpi harjoitukset huolellisesti. Palaa niihin harjoituksiin ja teksteihin, jotka tuntuivat sinusta parhailta.

Muista

Jos tuntuu, että tarvitset tukevampaa apua, kerro siitä ammattilaiselle. Vinkkejä tähän löytyy hieman edempää.