Skip to main content

Egenvårdsprogram

Hur kan man stödja sexuell njutning?

Det finns inte bara ett sätt att njuta av sex, utbudet är oändligt. Positiva känslor gentemot en själv är viktiga, eftersom känslor är nyckeln till njutning. Det är också viktigt att väcka fantasin.

Sexuell njutning 

Njutning är att ta hand om sin sexualitet. Det som gör njutningen utsökt är beröring. Beröring åtföljer ens egna och kroppens känslor. Beröring kan förstärkas, mjukas, hårdnas, saktas ner eller accelereras.  

Hormoner är bränslet för njutningen. Hormoner upprätthåller upphetsning och prestanda. De hjälper också till att känna ömhet och kärlek för sig själv och den andra. 

Sexuellt självförtroende 

Sexuellt självförtroende möjliggör njutbart sex. Att vara avslappnad, i harmoni med sig själv, att lita på sin egen förmåga att klara sig och våga uttrycka vad man behöver just nu är sexuellt självförtroende. 

Att vara i harmoni med sig själv gör det också möjligt för dig att uppfylla din partners önskemål. Vid behov hjälper det också att dra gränser. 

Ett hälsosamt självförtroende hjälper också till vid misslyckanden eller att acceptera att man blivit avvisad. 

Se videon för att höra den kliniska sexologen och psykoterapeuten Tarja Santalahti berätta om sexualitet och tillstånd till att njuta. 

Skada inte dig själv, men var öppen för det nya 

Gör inte saker du inte riktigt tycker om. Försök att uppfylla din partners önskningar, men bara då det är möjligt utan att skada dig själv.  

Det är bra att upprätthålla en experimentanda och göra kompromisser. Ibland kan det vara bra att reflektera över vad som ligger bakom din vägran. Står du i vägen för din egen njutning?  

Kompromisser får inte skada eller ta ifrån dig din självkänsla. Kompromisser är inte att bli i underläge, utan överenskommelser som även annars görs i relationer. En kompromiss gör det möjligt att själv också ibland få vad du vill och vad du gillar mest.  

Kom ihåg

För den som vill experimentera med njutning finns det alltid nya mål och möjligheter.