Skip to main content

Egenvårdsprogram

4. Lär dig tidshantering

Tidshantering är centralt när man studerar. En ineffektiv tidsanvändning är ofta orsaken till att studierna stampar på stället, känslor av frustration och brist på motivation.

En studerande kan möta många olika slags utmaningar när det gäller tidshantering. Även om studierna tar mycket tid kan det hända att studierna inte går framåt.

Ibland händer det att det inte finns tillräckligt med tid kvar för hobbyer och vänner. Ibland tar andra saker så mycket kraft att studierna blir lidande.

Det är också problematiskt om nattsömnen upprepade gånger är för kort. När man studerar kanske man också förväntar sig att någon annan tar hand om schemaläggningen.

Tidsplanering

Ordet tidshantering kan vara vilseledande – tiden kan inte kontrolleras. Var och en av oss kan dock hantera och planera hur vi använder tiden. Det sägs att ju mer noggrant du planerar din tid, desto mer tid får du.

Det första steget mot en mer systematisk användning av tiden är att vara medveten om hur du använder din tid.

En bra tidshanteringsplan

Fokuserar på det väsentliga

Avsikten är att få de viktigaste sakerna gjorda.

Baserar sig på dina egna behov

Planens noggrannhet och innehåll passar dig och är lämpligt för din livssituation.

Har tillräckligt utrymme

Arbetet ska inte ständigt vara stressigt och under tidspress. Lämna även utrymme för överraskningar.

Baserar sig på rutiner

Sätt ihop en plan kring grundläggande vardagliga uppgifter.

Övning: Dagbok för tidshantering

Mål

Du blir medveten om hur du använder din tid. Detta lägger grunden för en effektiv tidsplanering.

Anvisning

Se över din tidshantering under en vecka. Skriv ner vad du gjorde under en viss tid, till exempel med en halv timmes noggrannhet. Anteckna också oväntade saker och förändringar.

Du kan göra en lista exempelvis i ett häfte eller i pdf-mallen i slutet av övningen. Du kan också göra anteckningar direkt i rutorna nedan.

Tips! Om du vill övervaka telefonanvändningen kan du använda telefonens egen mätning av skärmtiden.

Fundera på följande saker utifrån dina anteckningar

  • Vad lägger du tid på?
  • Tar någon sak förvånansvärt lite eller mycket tid?
  • Satte du tid på saker som är meningsfulla och viktiga för dig?
  • På vilket sätt påverkar din livssituation din nuvarande tidsanvändning?
  • Vad skulle du vilja sätta mer eller mindre tid på?
Loading ...

Övning: Veckoplan

Mål

Du gör upp en veckoplan som stödjer dina studier och din återhämtning samt hjälper dig att ta hand om de saker som är viktiga för dig. Planen hjälper dig att organisera din tid på ett förnuftigt och fungerande sätt.

Tips! Att klargöra sina egna värderingar stöder tidsplaneringen. Du hittar en relaterad övning senare i egenvårdsprogrammet.

Anvisning

Exempel på schemalagd veckoplanering

Välj det planeringsverktyg som fungerar för dig. Kalendern och åtgärdslistan är ofta funktionella. Du kan göra en lista exempelvis i ett häfte eller i pdf-mallen i slutet av övningen. Du kan också göra anteckningarna direkt i rutorna nedan.

  1. Börja med att skriva ner de saker som är meningsfulla för dig och som ger dig glädje. På så sätt glöms de inte bort.
  2. Anteckna också när du är upptagen: studieträffar, arbetsturer, hobbyer osv. Då ser du hur mycket tid som finns kvar för självständiga studier och fritid.
  3. Kartlägg din studiesituation. Hur mycket tid uppskattar du att du kommer att behöva? Vid vilka tidpunkter fungerar studerandet vanligtvis bäst för dig? Reservera tillräckligt med tid för att börja göra uppgifterna.
  4. Reservera mer studietid i din kalender än du tror att du behöver. Du kan använda dessa tider för att göra eventuella restuppgifter eller uppgifter som kräver mer tid än planerat.
  5. Kom också ihåg att lämna lite tomt utrymme i kalendern så att planen inte spricker genast det blir en ändring. Du kan komplettera planen med eventuella andra fritidsaktiviteter.
  6. Avsätt också varje vecka tid för planering och schemaläggning. Vissa människor gillar att planera för den kommande veckan först på måndag i veckan som börjar, medan andra gillar att planera framåt på fredagar, till exempel.
Loading ...

Övning: Daglig planeringsrutin

Mål

Du testar en planeringsrutin som kan förverkligas i vardagen. Med hjälp är den kan du strukturera dina egna aktiviteter och få mer gjort på kortare tid.

Anvisning

  1. Rikta in dig (5 min)
  • Gå igenom dagens plan och uppgifterna före du börjar studera.
  • Fundera på om planen är realistisk. Finjustera den efter behov.
  1. Omfokusera (1 min)
  • Stanna upp i början av varje ny studielektion. Fundera på hur föregående timme gick och vänd dina tankar till uppgifterna för nästa timme.
  1. Reflektera (5 min)
  • Reflektera i slutet av dagen över hur dagen har gått.
  • Vad gick bra? Vad lyckades inte? Kan jag göra något på ett annat sätt?
  • Ta en titt på nästa dags schema och åtgärdslista. Uppdatera dem vid behov.

Att enbart planera främjar dock inte i sig studierna, eller att det finns tillräckligt med fritid. Så håll dig till din plan och använd din studietid till att studera. Gör ändringar vid behov. Flexibilitet är viktigt.

Reflektioner över övningens olika stadier

Loading ...