Skip to main content

Egenvårdsprogram

3. RÅD FÖR FRAMTIDEN

Egenvårdsprogrammet för studierelaterad utmattning närmar sig sitt slut. I detta skede kan du tacka och berömma dig själv för att du har slutfört programmet samt för de resultat du har uppnått. Tack för att du tog dig tid att läsa och göra övningarna så här långt!

Förhoppningsvis hittade du i det här programmet hjälp och råd som du tyckte var till nytta för dig. Denna del hjälper dig att balansera din vardag och hitta saker som ger dig välbefinnande.

Var närvarande i nuet

Det är viktigt att medvetet rikta psyket till detta ögonblick. Du går miste om livet i nuet om all din tid går åt att bekymra dig över det förflutna eller vara orolig för framtiden.

Förhåll dig hoppfullt inför framtiden

Förutom att vara närvarande i nuet är det värt att vara öppen för framtiden. Vad som helst kan hända.

Övning kan jämföras med att lära sig att simma

När du lär dig simma måste du först lära dig tekniken i grunt vatten och sedan kan du träna vidare under trygga förhållanden. När du kan simma tillräckligt bra kan du även simma i mer krävande förhållanden, till exempel på djupare vatten eller i stormigare väder.

Särskilt i början kan träningen vara ansträngande. Därför är det viktigt att du, efter att ha övat på en ny färdighet till exempel under en viss tid eller i en viss svår situation, belönar dig själv på något lämpligt sätt.

Tänk ut en lämplig belöning åt dig själv. Exempel på belöningar är att lyssna på din favoritmusik, läsa en bok, ha en avkopplande kväll eller ringa en kompis. Det viktiga är att hitta rätt metod just för dig.