Skip to main content

Egenvårdsprogram

3. RÅD FÖR FRAMTIDEN

Det här programmet närmar sig sitt slut. I detta skede kan du tacka och berömma dig själv för att du har slutfört programmet samt för de resultat du har uppnått. Tack för att du tog dig tid att läsa och bearbeta din livssituation så här långt!

Förhoppningsvis hittade du i det här programmet hjälp och råd som du tyckte var till nytta för dig. Denna del hjälper dig att balansera din vardag och hitta saker som ger dig välbefinnande.

Var närvarande i nuet

Det är viktigt att medvetet rikta psyket till detta ögonblick. Du går miste om livet i nuet om all din tid går åt att bekymra dig över det förflutna eller vara orolig för framtiden.

Medveten närvaro och acceptans som en del av livet

​Att lära sig att vara medvetet närvarande kräver regelbunden, daglig övning. Kom ihåg att när du övar medveten närvaro behöver du inte nödvändigtvis lägga till aktiviteter i din dag. Det väsentliga är hur du gör saker. Vardagen förvandlas till en mindfulness-övning när du närmar dig den på ett nytt sätt.

Formella övningar i mindfulness-färdigheter, till exempel inspelningarna i detta program är viktiga. Regelbunden övning stöder den medvetna närvaron i vardagen. Ibland är det möjligt att man övar mindre. Du kan öva alltid när du vill. Var snäll mot dig själv.

Tänk ännu slutligen på en anledning varför du bör fortsätta öva. Fråga dig själv: ”Vad är det viktigaste i mitt liv som övningen av medveten närvaro och acceptans kan hjälpa mig med?”. Lyssna en stund på ditt hjärta i lugn och ro. Det ger dig svaret.

Förhåll dig hoppfullt till framtiden

Förutom att vara närvarande i nuet är det värt att vara öppen för framtiden. Man vet inte vad som kommer.