Siirry pääsisältöön

Omahoito-ohjelma

9. Oman äänen kuuntelu

Moni puhumista jännittävä lapsi kokee oman äänensä oudon kuuloisena ja kertoo tämän olevan yksi syy puhejännitykselle. Oman äänen kuuntelemista voi harjoitella ääniviesteillä ja äänitallenteilla.

Monien mielestä oma ääni kuulostaa oudolta, kun sen kuulee tallenteelta. Harvoin kukaan ajattelee kuitenkaan muiden äänestä mitään negatiivista.  

Kerro lapselle, että hän voi lopettaa tallenteen kuuntelun koska tahansa pysäyttämällä sen. Anna lapsen myös itse käynnistää tallenne. 

Anna lapsen valita herkku tai muu pieni palkinto aina, kun hän kuulee oman äänensä tallenteelta. Näin autat lasta yhdistämään oman äänen kuuntelun mielihyvää tuottaviin asioihin. 

Äänitallenteet auttavat tottumaan oman äänen kuunteluun

Iloitse aina lapsen kanssa, kun lapsi yrittää tai onnistuu suunnittelemassanne tehtävässä! Jos lapsi ei onnistu, ota itse vastuu: tehtävä oli liian vaikea. 

Harjoitus: Puheen tallennus ja kuuntelu 

Tavoite 

Lapsi harjoittelee sietämään oman äänensä kuulemista jännittävässä ympäristössä. Lapsi totuttautuu siihen, että uudet ihmiset kuulevat hänen ääntään ja puhettaan. 

Ohje 

  1. Tallentakaa yhdessä tilanne, jossa lapsesi kanssa juttelette. Kuunnelkaa tallenne yhdessä ja miettikää, miltä oman äänen kuuntelu tuntuu. 
  2. Kuunnelkaa tallenne yhdessä sellaisen henkilön kanssa, jolle lapsi uskaltaa puhua. 
  3. Miettikää yhdessä, kuka olisi sellainen henkilö, jolle puhumista lapsi jännittää ja jonka kanssa tallenteen voisi kuunnella. Käyttäkää tässä apuna jännitys–rohkeus-mittaria. Aloittakaa henkilöistä, joiden kohdalla puhejännitys on vähäisintä.  

Harjoitusta on hyvä toistaa useamman kerran uuden henkilön kanssa. Näin jännitys edelleen laskee ja lapsen valmiudet tehdä harjoitus taas uuden henkilön kanssa vahvistuvat.