Siirry pääsisältöön

Omahoito-ohjelma

Miten tästä eteenpäin?

Olette nyt suorittaneet ohjelman loppuun. Hienoa!

Seuraavalla videolla (1:29) kuulet, miten mielen hyvinvointia voi ylläpitää omahoito-ohjelman jälkeen.

Toivottavasti saitte hyödyllistä tietoa, uusia ideoita ja työkaluja lapsen puherohkeuden kasvattamiseen. Sopivalta tuntuvien harjoitusten tekoa kannattaa jatkaa tulevaisuudessakin. 

Salli itsellesi ja lapsellesi myös lepopäiviä, ja suunnittele niitä vaikka ennakkoon. Suunnittele viikkokalenteriinne myös hetkiä liikunnalle ja mielekkäälle toiminnalle. 

Muista

Mikäli lapsen puhejännitys voimistuu entisestään tai koet sen haittaavan lapsesi toimintakykyä tai elämänlaatuanne, älä epäröi hakea apua! 

Miten toimin, jos tämä ohjelma ei riittänyt? 

Milloin apua kannattaa hakea?  

Hoitoa kannattaa hakea, jos lapsen oireet alkavat häiritä elämää ja rajoittaa lapsen iälle tyypillistä toimintaa. Valikoiva puhumattomuus vaikuttaa tällöin perhe-elämään, kaverisuhteisiin tai koulunkäyntiin. Pitkittyessään valikoiva puhumattomuus voi altistaa myös muille ongelmille.  

Apua kannattaa hakea myös, jos oireet kuormittavat perheen arkea tai koet, että keinosi vanhempana alkavat loppua tai voimavarasi vähentyä.

Mistä apua voi hakea? 

Mikäli lapsellasi on jo hoitokontakti, kertokaa huolista omalle ammattilaisellenne. 

Mikäli lapsellasi ei ole hoitokontaktia, kannattaa ottaa yhteyttä neuvolaan, kouluterveydenhuoltoon tai perheneuvolaan. Apua perheen arkeen ja hyvinvointiin voi saada myös lapsiperheiden sosiaalipalveluista. Lisätietoa avun hakemisesta löytyy mielenterveyspalvelut-osiosta.  

Millaista apu on? 

Leikki- ja kouluikäisellä hoito on yksilöllistä. Siihen kuuluu aina työskentelyä vanhemman, lapsen tai koko perheen kanssa. Yhteistyö päiväkodin ja koulun aikuisten kanssa on myös tärkeää. Hoito voi sisältää erilaista kuntoutusta tai muita kohdennettuja hoitomuotoja.  

Lisää tietoa saat seuraavista lähteistä 

Muita hyödyllisiä omahoito-ohjelmia 

Kiitos!

Kaikkea hyvää jatkotyöskentelyyn ja iloa perheesi elämään! 

Saitko apua lasten puhejännityksen omahoito-ohjelmasta?

Haluatko antaa meille palautetta tai kehitysehdotuksia sisällöistä? Otamme mielellämme niin ruusut kuin risutkin vastaan.