Siirry pääsisältöön

Omahoito-ohjelma

Miten kertoa puhejännityksestä lapselle?

Puhejännityksestä kannattaa puhua tilanteessa, jossa lapsi on rento ja hän kokee olonsa turvalliseksi. Pienen lapsen kanssa voi leikki auttaa pääsemään keskustelun alkuun. Onkohan vaikka jollakin lapsen pehmolelulla puhejännitystä?

Miksi lapselle kertominen on tärkeää? 

Vanhemman voi olla vaikea tietää, mitä voisi aiheesta lapselle puhua ja millä tavoin. Entä jos asiasta puhuminen vain pahentaa tilannetta?  

Pienikin lapsi kuitenkin aistii aikuisten tunnetiloja. Kun vanhemmat välttelevät jotakin aihetta, välittyy lapselle viesti, että kyse on aikuisillekin liian vaikeasta tai pelottavasta asiasta. Lapsi voi kokea, että hänessä on jotakin pahasti vialla. 

Miten keskustella lapsen kanssa? 

Keskustele ensin niistä asioista, joissa lapsi on taitava tai joista hän on kiinnostunut. Pelkoja on helpompi kohdata omista vahvuuksista käsin. Kun lapsi on innostunut, on hänen helpompi olla utelias ja ottaa vastaan uutta tietoa. Pelokkaassa tai jännittyneessä olotilassa se on vaikeaa. 

Alla on lapselle suunnattua tietoa puhejännityksestä. Työkaluja-osion sivulta 2. Turvallinen ympäristö löydät tarinan, jonka voit lukea lapselle.