Siirry pääsisältöön

Omahoito-ohjelma

Huolehdithan myös itsestäsi

Lapsi tarvitsee vanhempansa apua uusien taitojen oppimiseen ja puhumisen vaikeuden selättämiseen. Lapsen oireilu myös lisää arjen stressiä ja haastaa erityisellä tavalla vanhemmuutta. Omasta hyvinvoinnistasi huolehtiminen on erityisen tärkeää, jotta pystyt olemaan lapsesi tukena.

Ole myötätuntoinen itsellesi 

Lapsen puhumisen vaikeus saattaa toisinaan herättää vanhemmassa voimakkaita tunteita, kuten ärtymystä, huolta ja epätoivoa. Myös syyllisyyden ja riittämättömyyden kokemukset ovat tavallisia.  

On tärkeää muistaa, että monet kamppailevat samanlaisten ongelmien kanssa eikä kukaan vanhempi osaa toimia aina toivomallaan tavalla.  

Lähtökohta siihen, että voit auttaa lastasi, on se, että pystyt suhtautumaan itseesi ymmärtävästi ja myötätuntoisesti. Kuuntele ja tarkastele omia tunteitasi ja kokemuksiasi syyllistämättä itseäsi. Kehu ja kannusta itseäsi säännöllisesti. Erityisen tärkeää se on haastavissa hetkissä.  

Kiinnitä huomiota jaksamiseesi 

Hyvinvoiva vanhempi on lapsen etu. Kun sinä voit hyvin, vahvistuvat voimavarasi kohdata lapsen oireilua. Pitämällä huolta omasta hyvinvoinnistasi näytät myös arvokasta esimerkkiä lapselle. 

Pysähdy miettimään, onko arkesi tasapainossa kuluttavien ja voimaa tuovien asioiden välillä. Onko sinulla riittävästi aikaa palautumiselle sekä asioille, joista nautit? Mikä voisi auttaa sinua paremman tasapainon saavuttamisessa? 

Arjen hyvinvoinnilla on vahva yhteys mielen hyvinvointiin. Seuraavaksi voit tarkastella, ovatko arjen hyvinvoinnin peruspalikkasi tasapainossa. 

Muista

Vanhemman hyvinvointi on perusta lapsen oireiden helpottumiselle. Siksi omasta jaksamisesta ja voimavaroista on tärkeää pitää huolta. 

Jos koet, että tarvitset tukea omaan hyvinvointiisi, jaksamiseesi tai mielenterveyteesi, löytyy Mielenterveystalo.fi:stä omahoito-ohjelmia hyvinvoinnin ja mielenterveyden tukemiseen sekä tietoa lapsiperheiden palveluista. On tärkeää, että haet varhain apua ja tukea myös itsellesi!