Siirry pääsisältöön

Omahoito-ohjelma

Uuden opettelun ylä- ja alamäet

Into oireiden selättämiseen saattaa välillä olla koetuksella, kun edistyminen ei etene toivotusti. Takapakit kuuluvat elämään ja ovat väistämätön osa matkalla kohti pysyviä muutoksia.

Harjoitus tekee mestarin

Kuten kaikkien uusien asioiden opettelussa, myös mielen hyvinvoinnin taitojen oppimisessa jatkuva harjoittelu on tärkeää. Harjoittelun kautta taidot vakiintuvat toimintatavoiksi.

Helpommasta vaikeampaan

Kun harjoittelette tässä ohjelmassa opittujen taitojen käyttöä ensin helpoissa tilanteissa, auttavat ne sinua ja lastasi vähitellen myös vaikeammissa tilanteissa, joissa pulmat ovat ottamassa ylivaltaa.

Asia kerrallaan

Kaikkia työkaluja ei tarvitse saada käyttöön heti. Tehokkaimmin saatte keinoja käyttöön, kun harjoittelette niitä vaiheittain. Uusien taitojen opettelussa ja vakiinnuttamisessa on hyvä olla lempeä ja armollinen.

Ylä- ja alamäet ovat osa matkaa

Oireiden väheneminen tapahtuu aina aaltoillen. On tärkeää kertoa myös lapselle, että nousut, laskut ja tasaiset vaiheet kuuluvat asiaan eikä takapakeista kannata lannistua.

Onnistumisen kokemukset kantavat

Jatkakaa harjoiteltujen keinojen käyttämistä, ja ratkokaa vaikeita tilanteita niiden avulla. Kun lapsi saa onnistumisen kokemuksia uudesta toimintatavasta ja oireet vähenevät, hänen itsevarmuutensa lisääntyy.

Muista palkitseminen

Harjoittelu voi olla erityisesti alkuvaiheessa uuvuttavaa. Siksi on tärkeää, että palkitset sekä itseäsi että lastasi jollain sopivalla tavalla, kun olette tehneet tiettyä harjoitusta esimerkiksi viikon ajan.

Mieti, mikä voisi olla sinulle ja lapsellesi sopiva palkinto. Esimerkkejä palkitsemisesta ovat yhteinen leikki- tai pelihetki, metsäretki, polkupyörälenkki tai lapsen suosikkipuistossa vieraileminen. Tärkeää on löytää juuri teille sopiva juttu, josta te kumpikin nautitte.

Kirjaa ylös myönteisiä kokemuksia

Edetessä on hyvä kiinnittää huomiota onnistumisiin ja kirjata ylös myönteisiä kokemuksia. Kirjaa myös havaintoja siitä, mitä kaikkea voitte tehdä, kun lapsen oireet eivät enää rajoita elämäänne samalla tavoin kuin ennen.

Samalla voi olla hyvä merkitä muistiin havaintoja siitä, mikä auttoi kestämään haastavia tilanteita paremmin.

Näin vahvistat onnistumisen kokemusta sekä taitojen oppimista ja juurtumista arkeen. Samalla sinulle syntyy voimavarakirja, jota lukemalla saat uskoa onnistumisiin takapakkien äärellä.

Entä jos oireet palaavat?

On tavallista, että oireet aaltoilevat ajan kuluessa. Lapsen oireet voivat voimistua uudelleen tai muuttaa ilmenemistapaa lapsen kasvaessa ja kohdatessa uusia kehitystehtäviä. Oireiden palaaminen ei tarkoita, ettei tekemistänne harjoitteista olisi ollut hyötyä. Se ei myöskään merkitse sitä, että peli olisi menetetty.

Olette selättäneet oireet aiemminkin, miksette siis onnistuisi siinä uudelleen? Aiemmasta kokemuksestanne on hyötyä, kun työskentelette tavoitteen saavuttamiseksi. Todennäköisesti saavutatte tuloksia nopeammin ja helpommin kuin ensimmäisellä kerralla.

Muista

Jos arkea häiritsevä puhejännitys ratkeaisi helposti, ei sitä varten tarvittaisi hoito-ohjelmia.

Ohjelmassa harjoitellut keinot ovat tehokkaita puhejännityksen vähentämisessä, joten niitä aktiivisesti käyttämällä tuet lastasi ja suurella todennäköisyydellä te myös edistytte.