Skip to main content

Egenvårdsprogram

Hur berättar man om talängslan för ett barn?

Det lönar sig att diskutera talängslan i en situation då barnet är avslappnat och känner sig tryggt. Med små barn kan en lek göra det lättare att komma igång med samtalet. Kanske något av barnets mjukisdjur har talängslan?

Varför är det viktigt att berätta för barnet? 

Det kan vara svårt för en förälder att veta vad man ska ta upp med barnet om ämnet och på vilket sätt. Tänk om det bara förvärrar situationen att tala om det?  

Även ett litet barn kan dock känna av vuxnas känslotillstånd. När föräldrarna undviker något ämne uppfattar barnet det som att det är fråga om något som är för svårt eller skrämmande till och med för vuxna. Barnet kan känna att något är allvarligt fel med hen. 

Hur diskuterar jag saken med mitt barn? 

Diskutera först de saker ditt barn är skickligt på eller intresserat av. Det är lättare att möta rädslor utifrån sina styrkor. När ett barn är engagerat är det lättare för hen att vara nyfiken och ta emot ny information. Om barnet är rädd eller nervös är detta svårare. 

Nedan finns information om talängslan som är riktat till barn. I delen med VERKTYG på sidan 2. En trygg miljö hittar du en berättelse som du kan läsa för barnet.